Att laga tänder

Har du ett hål som måste lagas? Eller en fyllning som behöver bytas ut? Här berättar vi hur det går till.

Det vanliga är att man först får bedövning. Det gör det enklare att slappna av. Då behöver du inte vara orolig för att det ska göra ont när tanden blir lagad.

När du är redo, kan tandläkaren börja avlägsna den gamla fyllningen och/eller den mjuka, förstörda tandsubstansen. När all angripen tandsubstans är avlägsnad, kontrollerar tandläkaren noggrant att tandytan är frisk. Runt tanden placeras sedan en matris, som hålls på plats med hjälp av små kilar. Matrisen är en sorts form för tanden. Den ser till att fyllningen inte blir för stor och att det inte blir kanter där bakteriebeläggningar kan fastna.

Nu kan tanden fyllas med exempelvis plast (komposit). När allt är klart tar man bort matrisen och kilarna. Sedan putsas fyllningen så att den känns blank och slät. Det är också noga att fyllningen passar in i bettet och att den inte känns för hög. Du ska kunna bita ihop som vanligt.

När får jag äta?

Om inte din tandläkare sagt något annat, kan du äta som vanligt efter en timme.

Isningar

Det kan isa i en nylagad tand. Det är inte något ovanligt, utan brukar i allmänhet gå över. Om du ändå skulle ha känningar i tanden en tid efter att lagningen blivit utförd, kontakta oss på Folktandvården, så hjälper vi dig. 


Tillbaka till toppen