Blekning av flera tänder

Vill du få ett vitare leende?

Det finns metoder för blekning av tänder. Alla har en egen grundfärg på sina tänder som dessutom skiftar från person till person. Beroende på vilken färg du haft från början kan det vara mer eller mindre enkelt att bleka tänderna. Gult/brunt är lättare att bleka än grå/blå nyanser. Men är förutsättningarna de rätta blir resultatet mycket bra!

Metoder för blekning

Behandlingen kan utföras antingen hos tandläkare eller av dig själv i hemmet. Det beror på typ av blekmedel. Om du bleker hemma får du noggranna anvisningar om hur det ska gå till. Felaktig behandling kan ge skador på både tänder och tandkött. Båda metoderna kräver upprepade behandlingar och uppföljningar hos tandläkare. Tiden innan du ser resultat varierar.

Viktiga förutsättningar

För att kunna bleka dina tänder gäller att:

  • alla dina fyllningar är av god kvalitet
  • all karies (hål i tänderna) är behandlad
  • ytliga beläggningar eller tandsten är borta
  • ditt tandkött är friskt

För ett hållbart resultat

För att resultatet ska stå sig längre ska du naturligtvis vara fortsatt noga med din munhygien. Tandytan kan fläckas av tobak, viss sorts mat och dryck som exempelvis kaffe, te och vin. Undvik sådant som kan ge fläckar på tänderna en tid efter behandlingen. Vid behov kan blekningen efter en tid upprepas.

Tänk på att blekta tänder som inte är rotfyllda kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid. Efter avslutad blekning ska tänderna alltid stärkas med fluorbehandling. 


Tillbaka till toppen