Fast tandställning

Det finns flera olika alternativ när det handlar om tandreglering. Ett av dem är att flytta tänderna med hjälp av en fast tandställning. Denna typ av tandställning består av metallbågar som kopplas till metallfästen som är fastklistrade på tändernas framsidor. Dina tänder rättas till genom att flyttas utefter metallbågen.

Fastsittande tandställning används oftast vid behandling av svårare bettfel och sätts nästan alltid in i både över- och underkäken. Ibland måste den dessutom kombineras med andra typer av tandställningar - och ofta även med tandutdragningar - för att man ska kunna nå ett bra resultat.

Att tänka på

Det ska inte göra ont att ha tandställning, men ibland kan det kännas ömt direkt efter att tandställningen har satts in eller justerats. Ömheten brukar dock gå över efter några dagar. Det kan också hända att du får skavsår på tungan och på kindernas eller läpparnas insida precis i början av en behandling. Detta kan du lindra genom att sätta vax på tandställningen.

Naturligtvis ska du inte själv ändra på din tandställning. Om något lossnar, om vaxet inte hjälper eller om du undrar över någonting måste du höra av dig till din tandläkare. Det är också viktigt att du kommer på de regelbundna kontrollerna, annars riskerar du att något blir fel och att behandlingen tar längre tid.

Undvik hårda, sega och klibbiga saker

När du genomgår den här typen av behandling krävs det att du borstar tänderna väldigt noga. Matrester och beläggningar samlas nämligen mycket lätt kring bågar och fästen.

Tandställningen klarar normal tuggning, men du kanske ändå kan bli tvungen att ändra dina "matvanor" något. Du får undvika att äta sådant som är segt och klibbigt, t.ex. kola och tuggummi, så riskerar du inte att de tunna stålbågarna böjs. Du måste också försöka att låta bli att bita i hårda saker, t.ex. äpplen och morötter, som annars kan göra att de fastklistrade fästena lossnar.

För att det ska bli ett bra resultat är det viktigt att komma ihåg att det är du och vi tillsammans som genomför en behandling. Vi står för tandställning, justering och andra åtgärder - du har hand om den dagliga skötseln. 


Tillbaka till toppen