Helprotes

Att förlora alla sina tänder betyder inte bara ett förändrat utseende - det innebär också en kraftigt försämrad tuggförmåga och ett försämrat tal. En avtagbar protes ersätter de förlorade tänderna.

Den totala tandförlusten innebär att käkarna så småningom ändrar form. Detta beror på att käkbenet sakta tunnas ut eftersom det inte längre finns några tänder kvar. En helprotes i plast ersätter både tänder och tandkött. Den sitter kvar främst med hjälp av munnens muskler. I överkäken hjälper suget mellan protes och slemhinna till att hålla den på plats.

Framställning

För att få en helprotes med god funktion och estetik krävs en noggrann planering. Behandlingen sker i samarbete med både patient och tandtekniker. Avtryck tas av käkarna. Behandlingen tar sedan ett antal besök innan protesen är färdig.

Anpassning

Det tar tid att vänja sig vid en avtagbar helprotes. Att tala och tugga med en protes kräver helt enkelt en annan teknik. Det handlar om att lära sig kontrollera sina proteser med hjälp av munnens muskler. I början kan det ömma och göra ont. Munnen behöver anpassa sig till protesen. Tryck- och skavsår uppstår nästan alltid i början. Tandläkaren kontrollerar tuggfunktion och slemhinnor i munnen och justerar protesen om det behövs.

Skötsel

En protes ska rengöras noggrant morgon och kväll. Det är också viktigt att borsta gom och tandkött. Att göra rent med en mjuk tandborste är bästa sättet att få rent. Det ökar dessutom blodcirkulationen i slemhinnorna. En ren protes och en fräsch mun ger förstås också en friskare andedräkt. Blir det beläggningar i form av tandsten, är det bäst att låta vår tandvårdspersonal ta bort dem. 


Tillbaka till toppen