Implantat ger dig nya tänder

Det finns många sätt att ersätta förlorade tänder. En välbeprövad metod är att använda tandimplantat som förankras i käkarna. Implantaten består av titan som får "växa fast" i käkbenet.

Implantat har flera fördelar. De kan ersätta en eller flera förlorade tänder. En konstgjord tand som är fäst på ett implantat liknar i hög grad en naturlig tand. Du kan räkna med att ett implantat fungerar som om det var en riktig tandrot. De är de nya "tandrötterna".

Såväl gammal som ung kan behandlas. Nackdelarna är att behandlingen kan upplevas som tidskrävande och besvärlig. För rökare är dessutom risken för misslyckande stor.

Hur går det till?

Behandlingen kräver undersökning, noggrann planering och information. En omfattande röntgenundersökning behöver göras. Med en varsam operationsteknik placeras titanskruvar - fixturer - i käkbenet. Antalet styrs av hur många tänder som ska ersättas. Ingreppet tar normalt 1-3 timmar.

Beroende på när du får det färdiga arbetet kan du få en tillfällig tandersättning som skydd. På fixturen/fixturerna placeras den slutgiltiga konstruktionen. Tiden mellan operation och slutresultat varierar beroende på flera olika faktorer. När allt är klart är det svårt att se vilken tand som är konstgjord.

Måttliga besvär

Vanligtvis opereras implantatet på plats under vanlig lokalbedövning. Inför operationen kan du få ett avslappnande medel för att du ska känna dig extra lugn och trygg. Det kan blöda efter behandlingen. Det är normalt och ingenting att oroa sig över. Under de första dagarna kan det värka något och du kan bli svullen i munnen. Det ska efterhand gå tillbaka helt.

Var rädd om dina nya tänder!

Implantat kräver minst lika god munhygien som dina naturliga tänder. Annars finns det risk för infektioner. Vår tandvårdspersonal visar dig hur du ska få riktigt rent. Det är viktigt att du går på regelbundna kontroller hos oss. 


Tillbaka till toppen