Klammerplåt

Det går att flytta tänder med hjälp av en avtagbar tandställning. Klammerplåt är en sådan. Den används som regel i överkäken och kan rätta till enklare tandställningsfel.

Utseende och funktion

En klammerplåt består av en platta av plast som är utformad för att passa exakt till gom och tänder. På plattan sitter klamrar (speciellt formade ståltrådar). Dessa greppar runt vissa tänder och håller på så sätt tandställningen på plats. Det går också att fästa andra typer av metalltrådar, som fungerar som fjädrar. De spänns (aktiveras) och trycker på detta sätt mot de tänder som ska flyttas.

Ett sätt att påverka flera tänder eller hela käken är att dela plattan i två delar. Dessa hålls ihop med en skruv som stegvis kan skruvas ut och därmed flyttar isär de två delarna av plattan. På så sätt skapas ett tryck mot vissa tänder eller käken och tänderna flyttas rätt.

När används den?

Klammerplåten används både på dagen (utom vid måltider) och på natten. Behandlingstiden varierar men är oftast cirka ett år. Tänderna kan ömma något de första dagarna efter behandlingsstart eller när man spänt fjädrarna. Det är normalt och brukar gå över efter en tid.

Skötsel

Det samlas lätt beläggningar på både tänder och tandställning. Borsta därför noggrant rent, inte bara tänder utan även tandställningen, morgon och kväll. En klammerplåt ska skyddas i en ask, när den inte sitter i munnen. Annars kan fjädrar och klamrar bockas så att den inte längre passar. Tänk på att hundar tycker att det är mycket gott att tugga på en klammerplåt!


Tillbaka till toppen