Lustgas - tandbehandling

Vi på Folktandvården tycker att det är viktigt att finna behandlingsalternativ som gör att även tandvårdsrädda kan komma till oss. Ett välbeprövat hjälpmedel som vi gärna använder är lustgas.

Avslappnad - men vaken

Lustgas är en luktfri gas som sedan många år tillbaka har använts som lugnande och avslappnande medel. Lustgasen blandas med en lagom stor mängd syrgas och blandningen ges sedan genom en mask som du placerar över näsan. Du märker snart att du blir lugnare och känner dig tryggare.

En av de stora fördelarna med lustgas är att du fortfarande är vaken, kan prata och svara på frågor under hela behandlingen. Du känner dig avslappnad och behaglig till mods. Oron dämpas och du bekymrar dig inte längre så mycket för den tandbehandling som väntar.

Lustgasen är i sig ingen smärtlindrare och ersätter inte bedövning. Men i och med att den dämpar ångest och oro kan lustgasen ändå bidra till att du upplever det enklare att ta bedövning. Även övriga besvär, som kväljningar och liknande i samband med tandbehandling, dämpas eller försvinner helt. En halvtimme efter att behandlingen är avslutad är du i stort sett fri från lustgasens påverkan.

Att tänka på inför behandlingen

Du ska inte äta fast föda fyra timmar före och inte heller dricka två timmar före en behandling. Anledningen är att en alldeles fylld mage tillsammans med lustgas utgör en risk för att må illa. Känner du dig en aning förkyld och täppt i näsan kan det hjälpa med näsdroppar en stund innan behandlingen, men är det en kraftig förkylning kan det vara bättre att välja ett annat behandlingstillfälle. 


Tillbaka till toppen