Muntorrhet

Saliven har många olika funktioner. Den behövs bland annat för att vi ska kunna tala, tugga och svälja. Den behövs också för smakens skull.

Muntorrhet, det vill säga brist på saliv, är ett problem för många människor. Saliven ska normalt skydda dina tänder och munslemhinnor. Bristen på saliv ökar risken för karies och tandlossning, sår i munnen och svampinfektioner. Många upplever också smärta och sveda.

Orsaker till muntorrhet

Lindrig muntorrhet kan vara en följd av till exempel sjukdom, stress, nervositet, munandning och vissa mediciner. Besvären kan variera och går ofta att åtgärda.

Vanliga mediciner - ofta bov i dramat

Den vanligaste orsaken till brist på saliv är mediciner, som ger muntorrhet som biverkning. Exempel på dessa är:

  • medel mot magkatarr
  • medel mot psykiska sjukdomar
  • medel mot astma, allergi och klåda

Några goda råd

Småät inte mellan måltiderna. Om du behöver dricka eller fukta munnen - använd vanligt vatten. Undvik att lindra muntorrhet med tabletter, tuggummi eller annat godis som innehåller socker.

Var rädd om dina tänder

Utöver din vanliga goda munhygien med fluortandkräm - komplettera gärna med ytterligare fluor, som exempelvis fluorsköljning, fluorsugtabletter eller fluortuggummi. Det är viktigt att du informerar oss om att du besväras av muntorrhet. Rådgör med din tandläkare om du behöver göra tätare kontroller.

Allvarlig muntorrhet

Långvarig, uttalad muntorrhet är ett allvarligt tillstånd. Det kan orsakas av reumatiska sjukdomar, tumörer, strålbehandling mot huvudet och halsen och mediciner vid dessa tillstånd. Vid uttalad muntorrhet krävs andra extraordinära insatser från både sjukvård och tandvård.


Tillbaka till toppen