Snarkskena

Den som lider av snarkning och/eller andningsuppehåll kan bli hjälpt av en snarkskena (antiapnéskena). För att du ska kunna få en sådan behandling krävs en noggrann utredning i samarbete mellan tandvård och sjukvård.

Så fungerar skenan

Snarkskenan förhindrar andningsuppehåll och snarkning genom att vidga andningsvägarna under sömn. En snarkskena lyfter fram underkäken. Det hindrar tungan att falla bakåt. På så sätt skapas goda förutsättningar att ta bort eller lindra besvären.

Att tänka på i början

En snarkskena framställs efter ett avtryck av över- och underkäken. Den är alltså personligt utformad. Det går inte att komma ifrån att den spänner något mot tänderna i början. Det behövs ofta ett par nätter för att vänja sig vid skenan. Det kan vara bra att träna att använda den i vaket tillstånd, kanske en stund framför TV:n.

Efter några nätter blir du van och ska då bara använda skenan när du sover. En del upplever att de får mer saliv, men det brukar gå över efter en tid. I början när man tar ut skenan på morgonen, kan det kännas som att bettet inte stämmer vid vanlig sammanbitning. Efter 20-30 minuter brukar allt kännas som vanligt igen.

Skötsel

För den som blir behandlad med snarkskena är det extra viktigt med munhygienen. Det är viktigt att göra rent alla tandytorna - även mellan tänderna - med tandstickor eller tandtråd, innan man sätter in skenan på kvällen.

Skenan ska borstas både före och efter användning med vanlig tandborste och tandkräm. Snarkskenan ska förvaras i vatten när den inte används. Annars riskerar den att torka och bli skev. Om passformen på skenan skulle förändras eller om den av någon anledning skulle gå sönder - kontakta oss. Skenan bör tas med vid varje besök hos tandvården.


Tillbaka till toppen