Eva-Leena Skarin instruerar de unga workshopdeltagarna.

Skapa med en konstnär

2017-02-27 12:41

Eva-Leena Skarin leder workshop för skolklasser

Det klipps och knådas. Eva-Leena Skarin går försiktigt runt och assisterar de unga workshopdeltagarna som arbetar med att göra stop motion-filmer på Konsthallen i Härnösand. Koncentrationen är djup men då och då bryts tystnaden av höga skratt från någon av de fyra arbetsstationerna som byggts upp i det lilla galleriet på entréplan. Uppgiften är att göra en kortfilm där en lerfigur går från ena sidan skärmen till den andra, och att något ska hända på vägen.

Under två workshopdagar, som går under namnet Skapa med en konstnär, kommer sex grupper från olika skolor till konsthallen. De äldsta går på gymnasiet och de yngsta på lågstadiet. Tiden är knapp. Först ska bakgrunder av kulörta papper klippas och lerfigurerna skapas, sedan filmas det och till sist läggs ljudet. Allt på lite drygt en timme. Det är förvånansvärt hur bra detta går! Dagens plattor och appar ger helt nya möjligheter att nå blixtsnabba resultat. Det är en av sakerna Eva-Leena tycker bäst om med mediet, att det är så direkt. Själv har hon jobbat pedagogiskt med animation i fyra år. Det började med att hon arbetade på Gerestaskolan som bildlärare och specialpedagog. Eva-Leena säger att hon aldrig slutar avundas barnens sätt att se på världen eller fascineras av deras finurliga bilder. Men det kan också vara mycket blod och våld. Konsten speglar barnens psyken och de är inte alltid fulla med blommor och söta djur.

Och barn kan vara mycket mer politiskt medvetna än vi vuxna tror. Till exempel väljer två mellanstadiebarn från Solenskolan att göra en film om Trump och hans planerade mur mot Mexiko. Ett gäng gymnasietjejer arbetar intensivt med en film om en figur i kjol som är ute på promenad. Plötsligt dyker en pistol upp ur tomma intet och avfyrar en kula mot figuren. Den fintar dock vigt undan och passar samtidigt på att visa sin grisrosa stjärt för publiken, för att sedan kaxigt strutta vidare. I den gula solen lyser ett chockrosa kvinnomärke, feministsymbolen.

Eva-Leena styr barnen minimalt. Workshopen inleds med att hon visar en film som pedagogiskt förklarar hur den tekniska processen går till. Sedan är det upp till barnen att bestämma handlingen.

Filmerna visas tillsammans med många, många konstverk i utställningen Konstveckor för barn och unga på konsthallen. De projiceras upp stort på tre olika väggar och flankeras av sparat material från filmningarna. Lerfigurerna ligger på hyllor och pappersbakgrunderna har fästs på väggarna. På vernissagen är det knökfullt med barn, omkring 700 stycken medverkar med sina alster i utställningen. Här finns alla möjliga slags bilder. Återkommande är just de söta djuren. På vissa skolor har styrningen som vanligt varit för hård och barnens bilder blir för lika, schabloner av varandra. Men mycket ser ut att vara fritt skapat, vilket gläder mig. De små barnen med sina skruvade idéer överglänser som vanligt de osäkra tonåringarna. Men alla bilder väcker tankar och som helhet imponerar utställningen. Att det blir så bra har självklart också att göra med hängningen och organiseringen av verken. Konsthallen håller liv i den fleråriga traditionen med barnutställningarna och de blir bättre och bättre för varje år.

– Det är viktigt att ta barn och ungdomar på allvar, säger Eva-Leena. – Deras konst är inte något på sidan om utan ska ses som en seriös verksamhet. Det handlar om värde.

Text och foto: Alveola Ämting

Ladda ner artikel i pdf-format

Länk till artikel

Information

Bild: Eva-Leena Skarin instruerar de unga workshopdeltagarna.

Utställningen Konstveckor för barn och unga pågår 17 feb- 4 mars

Kontakta oss

Tipsa redaktionen!

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-02-27 12:41