Deltagare med träningsutrustning

Hälsa för livet - Distans

Behöver du inspiration och en hjälpande hand för att ta tag i dåliga vanor som tagit över ditt liv? Har dålig hälsa gjort att du fastnat i arbetslöshet och behöver hitta vägar och verktyg för att nå in i arbetslivet igen eller bli motiverad till studier?

Fokus på din hälsa och personliga utveckling

Kursen Hälsa För Livet är en distanskurs för dig som under ett läsår vill jobba med din hälsa och med din personliga utveckling. Du kommer under året att få djupdyka i ämnet och stärka både din egna hälsa samt öka din kunskap inom området. Under kursen kommer du att få de verktyg du behöver för att må bra och hitta just din balans. Du kommer genom samtal, träning, kostrådgivning och mental träning att få hjälp med att nå dina mål och få med dig den kunskap och de verktyg som krävs för att sedan kunna fortsätta må bra på egen hand.

Kursen vänder sig till dig som

  • Vill jobba med både din fysiska och psykiska hälsa
  • Fastnat och inte riktigt vet hur du ska ta dig vidare
  • Vill öka din motivation samt din kunskap inom området hälsa
  • Vill ha möjlighet att kunna läsa in något av dina betyg samtidigt som du får möjlighet att ägna tid till träning och självutvecklande aktiviteter (ej obligatoriskt att läsa in betygen men möjligheten finns)
  • Har varit sjukskriven och är på väg tillbaka till arbetslivet

Regelbunden fysisk och mental träning samt kostlära

Under kursens gång kommer du ha ett program för att träna regelbundet och vid de fysiska träffarna får du tillsammans med andra testa olika aktiviteter för att hitta det som passar just dig. Du kommer att få grundläggande kunskaper inom kost, fysiologi och anatomi. Stor vikt kommer att läggas på den inre hälsan, och du kommer få med dig verktyg för att hantera bl.a. stress, oro och sömnproblematik.

Läs mer om kursens innehåll

Denna kurs är kort och gott till för dig som söker en långsiktig livsstilsförändring och som behöver tid till att fokusera på dig själv och ditt mående.

Vid godkänd avslutad kurs får du som studerat på Ålsta ett kursintyg. Det primära målet med kursen är att du som deltagare uppnår en långsiktig livsstilsförändring både fysiskt och mentalt.

Distanskurs med närträffar

Kursen är på 50% distans med obligatoriska närträffar. En gång i månaden under totalt tre dagar träffas vi på skolan i Fränsta och har undervisning på plats. Mellan närträffarna fortsätter du med olika uppgifter och ditt program för att träna regelbundet. Kommunikationen mellan träffarna sker via skolans lärplattform.

Nedåtgående trender i hälsostatistiken för Västernorrland

Den nyligt sammanställda studien Folkhälsorapport 2021 är en kartläggning av perioden 2011-2020 över befolkningens hälsa och livsvillkor i Västernorrlands län. Den visar många nedåtgående trender i regionen gällande hälsostatistik. Här ser vi  stora utmaningar i bl.a. den ökande psykiska ohälsan hos ungdomar, ökande arbetslöshet, färre som får gymnasieexamen, fysisk inaktivitet samt ökande förekomst av övervikt och fetma. Vi äter sämre och på listan över regioner som äter minst frukt och grönt toppar Västernorrland.

Här har vi mycket att göra och vi tänker att kursen kan vara en del i att hjälpa människor på vägen mot ett hälsosammare liv!

Kursstart och antagningskrav  

Kursstart sker på höstterminen. Det krävs inga teoretiska förkunskaper för att studera vid Hälsa för livet. I din ansökan vill vi se ett personligt brev om varför du vill studera på Hälsa för livet. Antagning sker via intervju.

Kostnad och CSN 

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en läsårsbaserad serviceavgift om 1700 kr/termin. I serviceavgiften ingår försäkring, gymkort, studiebesök, träningsmaterial samt mat i undervisningen. Kursen är berättigad till studiemedel som du själv söker via CSN:s webbplats. 

Ansökan   

Ansökan lämnas in via Schoolsoft. Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Ansök via Schoolsoft

Om du har frågor

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta kursansvarig.

Hannah Berglund

E-postadress: hannah.berglund@rvn.se


Tillbaka till toppen