Musiker med yrkesinriktning

Musiker med yrkesinriktning är en eftergymnasial utbildning som tar din musikalitet ett steg vidare mot ett yrkesinriktat utövande. Du bygger vidare på ditt intresseområde inom musiken för ett utvecklat entreprenörskap och hållbart arbete.

På Musiker med yrkesinriktning väljer du inriktning mot antingen ensemble, sång eller låtskrivande. Inom ditt valda område får du utveckla din musikalitet och lära dig om de olika yrkesvalen som finns.

På Ålsta folkhögskola jobbar vi med genres som pop, rock, soul och funk. Du får praktiska erfarenheter genom skolans projekt- och samarbeten med konserter, musikskapande och marknadsföring där du är med och lär dig processen. Under året får studerande på Musiker uppdrag att leda egna projekt. Ett exempel på detta är det årliga samarbetet med ensemble där låtskrivare producerar och leder arbetet mot en konsert med egenskrivet material. Utbildningen förbereder dig även för högre studier vid till exempel Musikhögskolan.

Vid godkänd avslutad kurs får du som studerat på Ålsta ett kursintyg. Du förväntas ha utvecklat förmågan att genomföra en hållbar process för till exempel ett band, event, turné och/eller musikskapande. Dina nya erfarenheter ger dig en mängd möjligheter att arbeta inom musikområdet eller ta dig vidare till högre musikstudier.

Kursstart och antagningskrav

Kursstart sker på höstterminen. Du ska ha behörighet att läsa på yrkeshögskola för att kunna söka till Musiker med yrkesinriktning. I din ansökan vill vi se ett personligt brev om varför du vill studera hos oss. Antagning sker via antagningsprov.

Kostnad och CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en läsårsbaserad serviceavgift om 2700 kr/termin. Kursen är berättigad till studiemedel som du själv söker via CSN:s webbplats.

Ansökan

Ansökan lämnas in via Schoolsoft. Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Ansök via Schoolsoft

Antagningsprov

För att ansöka till Musikerlinjen gör du ett spelprov på plats hos oss eller genom ett digitalt spelprov som skickas till oss enligt de instruktioner som följer nedan. Dag för besök väljs i samband med att du skickar in din ansökan. Detta ska bokas även för dig som väljer digitalt spelprov.

Vid ditt besök ingår fri övernattning och under dagen får du musicera, vara med på lektioner, ställa frågor till deltagare och pedagoger samt göra ett enklare teoritest som vi använder för att dela in grupper i musiklära. Man behöver inte kunna noter i förväg för att studera hos oss.

Fram till sista ansökningsdag har vi löpande antagningar. För att din antagning ska bli klar redan den 19 april behöver du anmäla dig till en av våra besöksdagar och komma till skolan. Därefter kommer det att finnas möjlighet att boka ett besök för att söka eventuella restplatser. 

Hur du ansöker digitalt

  • Välj en av söklåtarna i listan nedan att framföra tillsammans med originalmusiken i ett videoklipp. Det räcker alldeles utmärkt att filma med mobilkameran, men var noga med att ditt instrument eller sång syns och hörs ordentligt över originalmusiken. Videoklippet ska vara live och genomfört i en enda tagning. 
  • Lämna in en ansökan till kursen via Schoolsoft tillsammans med ditt digitala ansökningsmaterial (om filen är stor kan du använda dig av tjänsten WeTransfer eller Sprend). Maila större filer till musikalsta@gmail.com.

Söklåtar

Framförs i originaltonarter.

Besöksdagar

När du fyller i din ansökan i Schoolsoft väljer du en av följande besöksdagar:

  • 17 jan
  • 31 jan
  • 7 feb
  • 21 feb
  • 13 mars
  • 20 mars
  • 10 april
  • 17 april

Övernattning

För att boka en kostnadsfri övernattning i samband med ditt antagningsprov kontaktar du internatansvarig via mail eller telefon.

Ulrika Tholin - Internatansvarig

Mail: ulrika.tholin@rvn.se
Tel: 0691-661400

Om du har frågor

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta kursansvarig.

Fredrik Törngren

E-postadress: fredrik.torngren@rvn.se


Tillbaka till toppen