Musiker med yrkesinriktning

Musiker med yrkesinriktning är en eftergymnasial utbildning som tar din musikalitet ett steg vidare mot ett yrkesinriktat utövande. Du bygger vidare på ditt intresseområde inom musiken för ett utvecklat entreprenörskap och hållbart arbete.

På Musiker väljer du inriktning mot antingen ensemble, sång eller låtskrivande. Inom ditt valda område får du utveckla din musikalitet och lära dig om de olika yrkesvalen som finns.

På Ålsta folkhögskola jobbar vi med genres som pop, rock, soul och funk. Du får praktiska erfarenheter genom skolans projekt- och samarbeten med konserter, musikskapande och marknadsföring där du är med och lär dig processen. Under året får studerande på Musiker uppdrag att leda egna projekt. Utbildningen förbereder dig även för högre studier vid till exempel Musikhögskolan.

Vid godkänd avslutad kurs får du som studerat på Ålsta ett kursintyg. Du förväntas ha utvecklat förmågan att genomföra en hållbar process för till exempel ett band, event, turné och/eller musikskapande. Dina nya erfarenheter ger dig en mängd möjligheter att arbeta inom musikområdet eller ta dig vidare till högre musikstudier.

Kursstart och antagningskrav

Kursstart sker på höstterminen. Du ska ha behörighet att läsa på yrkeshögskola för att kunna söka till Musiker. I din ansökan vill vi se ett personligt brev om varför du vill studera hos oss. Antagning sker via antagningsprov.

Kostnad och CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en läsårsbaserad serviceavgift om 2 500 kr/termin. Kursen är berättigad till studiemedel som du själv söker via CSN:s hemsida.

Ansökan

Ansökan lämnas in via Schoolsoft genom länken "Sök här". Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

SÖK HÄR

Antagningsprov

I och med rådande världsläge kring Covid19 kommer vi under våren genomföra ansökningsprocessen digitalt. 

Välj ett av följande antagningsprov:

1. Ensemble eller sång

Ditt antagningsprov består av att filmar dig själv när du spelar eller sjunger - så att vi får en så bra uppfattning som möjligt kring ditt musicerande. Här gäller följande:

  • Välj en eller två låtar som representerar och visar vad du kan.
  • Du sjunger eller spelar ditt sökta huvudinstrument.
  • Se till att du syns ordentligt, ha bra ljus i rummet.
  • Framför helst din låt med musikbakgrund - kom ihåg att du ska höras mest.
  • Det är helt ok att filma med mobil.

När du är klar med dina filmer skickar du in dem till musikalsta@gmail.com – där du ser till att låttitel och ditt namn finns med i filnamnet. Om filmen är för stor kan du använda till exempel Sprend eller WeTransfer för att maila.

2. Låtskrivande

Ditt antagningsprov består av att skickar musik du själv skapat till oss.

Du skickar in två av dina låtar där du skrivit text och musik själv.

Om du inte har färdiga filer som du jobbat fram i något musikprogram på dator är det helt okej att spela in dig själv på mobilen när du spelar och sjunger. Vi är i antagningsprocessen inte ute efter en polerad slutprodukt, utan vill bara bilda oss en uppfattning kring dina förmågor att skriva melodier och texter, samt hur du harmoniserar och sätter ackord till dessa.

När du spelar in på mobilen - se till att du gör det under bästa möjliga ljudförhållanden. När du är klar med dina filmer och/eller ljudfiler skickar du in dem till musikalsta@gmail.com – där du ser till att låttitel och ditt namn finns med i filnamnet.

Vill du veta mer?

Har du frågor eller funderingar som rör kursen? Kontakta kursföreståndare via mejl: daniel.gafforelli@alsta.nu