Musiker med yrkesinriktning

Musiker med yrkesinriktning är en eftergymnasial utbildning som tar din musikalitet ett steg vidare mot ett yrkesinriktat utövande. Du bygger vidare på ditt intresseområde inom musiken för ett utvecklat entreprenörskap och hållbart arbete.

På Musiker väljer du inriktning mot antingen ensemble, sång eller låtskrivande. Inom ditt valda område får du utveckla din musikalitet och lära dig om de olika yrkesvalen som finns.

På Ålsta folkhögskola jobbar vi med genres som pop, rock, soul och funk. Du får praktiska erfarenheter genom skolans projekt- och samarbeten med konserter, musikskapande och marknadsföring där du är med och lär dig processen. Under året får studerande på Musiker uppdrag att leda egna projekt. Utbildningen förbereder dig även för högre studier vid till exempel Musikhögskolan.

Vid godkänd avslutad kurs får du som studerat på Ålsta ett kursintyg. Du förväntas ha utvecklat förmågan att genomföra en hållbar process för till exempel ett band, event, turné och/eller musikskapande. Dina nya erfarenheter ger dig en mängd möjligheter att arbeta inom musikområdet eller ta dig vidare till högre musikstudier.

Kursstart och antagningskrav

Kursstart sker på höstterminen. Du ska ha behörighet att läsa på yrkeshögskola för att kunna söka till Musiker. I din ansökan vill vi se ett personligt brev om varför du vill studera hos oss. Antagning sker via antagningsprov.

Kostnad och CSN

Undervisningen är kostnadsfri, men du betalar en läsårsbaserad serviceavgift om 2 500 kr/termin. Kursen är berättigad till studiemedel som du själv söker via CSN:s webbplats.

Ansökan

Ansökan lämnas in via Schoolsoft. Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Ansök via Schoolsoft

Antagningsprov

Antagningsprovet skiljer sig åt beroende på om du vill läsa inrikningen ensemble, sång eller låtskrivande. Mer information finner du nedan.

Antagningsprov inriktning ensemble eller sång

För att gå på Musiker med yrkesinriktning med den valbara inriktningen ensemble eller sång genomför du en provspelning hos oss, antingen på plats i Fränsta eller under en antagningsdag i Stockholm. 

Antagningsprov på plats på skolan i Fränsta

Onsdagen den 11 maj är det officiell antagningsdag i Fränsta. Om du inte kan komma den 11 maj har vi även öppet för att komma till Fränsta varje onsdag from vecka 11, med undantag för påsklov den 20 april.

Vi bjuder på övernattning, frukost och lunch till dig som gör antagningsprov på plats hos oss i Fränsta. För att boka detta kontaktar du internatansvarig Ulrika Tholin via e-postadress ulrika.tholin@rvn.se. Meddela även eventuella allergier eller specialkost.

Antagningsprov Stockholm

Onsdag den 4 maj har vi antagning i Stockholm. Vill du komma hit så håller vi till i ABF-huset på Sveavägen 41.

Det här händer under antagningsdagen

Varje antagningsdag startar med info om skolan och tider för dagen. Du genomför ett spelprov tillsammans med musiker från skolan där du framför en av nedanstående låtar som du får välja själv. Förutom spelprov får du göra en uppgift i musiklära samt en intervju.

Välj en av dessa låtar (klicka på låten för kompskiss)

Antagningsprov inriktning låtskrivande

För att gå på Musiker med yrkesiniktning med den valbara inriktningen låtskrivande vill vi höra på arbetsprov från er. Detta skickas in digitalt till oss. Vi ser med fördel att Du kommer och besöker oss på skolan för att ta del av miljön och se hur vi jobbar. Vi har öppet för besök varje tisdag från vecka 11, med undantag för påsklov den 19 april.

Vi bjuder på övernattning, frukost och lunch till dig som gör antagningsprov på plats hos oss i Fränsta. För att boka detta kontaktar du internatansvarig Ulrika Tholin via e-postadress ulrika.tholin@rvn.se. Meddela även eventuella allergier eller specialkost.

Såhär genomför du arbetsprovet

  • Du skickar in två av dina låtar där du skrivit text och musik själv.
  • Om du inte har färdiga filer som du jobbat fram i något musikprogram på dator är det helt okej att spela in dig själv på mobilen när du spelar och sjunger. Vi är i antagningsprocessen inte ute efter en polerad slutprodukt, utan vill bara bilda oss en uppfattning kring dina förmågor att skriva melodier och texter, samt hur du harmoniserar och sätter ackord till dessa.
  • När du spelar in på mobilen - se till att du gör det under bästa möjliga ljudförhållanden. När du är klar med dina filmer och/eller ljudfiler skickar du in dem till musikalsta@gmail.com - där du ser till att låttitel och ditt namn finns med i filnamnet.
  • Efter att du skickat ditt material blir du kontaktad för en intervju via Teams eller Messenger.

Om du har frågor

Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta kursansvarig.

Daniel Gafforelli

E-postadress: daniel.gafforelli@rvn.se


Tillbaka till toppen