En hög med böcker staplade på varandra intill en jordglob.

Boktips på temat klimatfiktion - i samband med Hållbarhetsfestivalen

2023-11-09 15:48

Inför Hållbarhetsfestivalen 2023 har vi samlat ihop några boktips på temat klimatfiktion, den genre som på olika sätt handlar om klimatkrisen och som uppmärksammats alltmer det senaste decenniet.

Nedan hittar du dels några exempel på böcker som vår biblioteksansvarige pedagog Mina Widding berättar lite mer om samt en bred lista på böcker inom genren klimatfiktion. En del av böckerna finns i Holas bibliotek. Fråga gärna skolans personal om du vill ha hjälp att hitta någon av böckerna.

Klimatkvartetten av Maja Lunde – Böckerna Binas historia, Blå, Pzewalkis häst och Drömmen om ett träd

Maja Lunde har i en serie om fyra böcker skildrat olika sätt som klimatet håller på att förändras och vad det kan leda till. I böckerna finns både ett historiskt perspektiv och ett framtidsperspektiv med, som knyts samman genom sina teman. Det blir ett effektfullt sätt att skildra klimathotet genom skönlitterära berättelser som vi kan leva oss in i, samtidigt som vi lär oss något om var dessa hot har sin början.

Binas historia

"Binas historia" är en roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. Krisen med bisamhällen som slås ut världen över kan se ut som en perifer detalj i det ekologiska systemet. Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter? Från de första trevande försöken att odla bin över det industriella lantbruket till en framtid utan bin. "Binas historia" är tre vackert och överraskande sammanfogade berättelser om relationer mellan föräldrar och barn, och om människans sårbarhet.

Denna bok finns i Holas bibliotek.

Blå

Utspelar sig liksom "Binas historia" under flera tidsplan, det första är året som har gått. 2017: Signe är snart sjuttio, men skräms inte av havet. Hon seglar ensam bort från sin barndomsbygd i Norge för att konfrontera mannen som hon en gång älskade. Det är bara hon, båten som heter "Blå" och en märklig last. 2041: David tycker att han är för ung för att vara far, ändå har han blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där nord står mot syd, och där vattnet inte längre räcker till oss alla. Allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet.

Denna bok finns i Holas bibliotek.

Przewalkis häst

Przewalskis häst är historien om världens sista riktiga vildhästar. De målades i grottor i Frankrike för tusentals år sedan och levde i århundraden på de mongoliska stäpperna, men blev under 1900-talet utrotade överallt utom i europeiska djurparker och reservat. Genom tre berättelser följer vi zoologen Michail från S:t Petersburg, som på 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra vildhästarna till stäpperna efter Sovjetunionens fall på 1990-talet, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, samtidigt som världen runt omkring dem håller på att falla samman. Przewalskis häst är en roman om människor och djur, och om människodjuret. Hur har människan påverkat andra arter på jorden? Vad skiljer oss från djuren? Har vi någon möjlighet att korrigera våra misstag? Och vad krävs för att vi alla ska överleva?

Drömmen om ett träd

Longyearbyen 2110: Djupt i bergen, långt norrut, ligger ett valv fyllt med frön från världens alla hörn. Tommy växer upp i Svalbards brutala landskap, med två bröder han vill göra allt för och en mormor som är valvets fröskötare. Sedan drabbas Longyearbyen av en katastrof. Tommy, hans bröder och mormor är bland de få som är kvar. Sex ensamma människor i ett öde landskap, i besittning av en skatt som världen trodde hade försvunnit för alltid.
Samtidigt, långt borta, lever Tao på minnena av sin son Wei-Wen, som hon förlorat. Varje dag är lika, hon är ledsen och hon svälter, som resten av folket, i en helgedom och utarmad natur, där många arter har försvunnit. Men allt förändras den dagen Tao blir ombedd att leda en expedition norrut. Målet är Svalbard och fröerna.

Kromosomparken av Jonas Gren

”Reflektordukar skimrar i Norrlands inland. Spindlar skickas upp i atmosfären. Och under motorvägen ligger kanske ett mystiskt föremål. När berättelsen börjar har Ella brutit upp från den internationella forskarkarriären och hamnat i Ödsele. Hon knegar på fabri ken som tillverkar planetens termostat och dagdrömmer om barndomen och systern som dog. Och om ömhet, simhallen och att kunna plocka hjortronen själv.
Kromosomparken är en roman om syskonskap, genetisk sjukdom och förvaltandet av en himlakropp. Det är en utopisk dystopi där det framtida livet packas in i ett reflekterande dis.”

Denna bok finns i Holas bibliotek.

Aniara av Harry Martinson (epos, skriven i diktform)

Om en kanske inte alltför avlägsen framtid då vi har förstört jorden och tvingas lämna den för kolonier i rymden. Goldonden Aniara, som ska forsla 8000 flyktingar till en koloni, jag minns nu inte var, kommer ur sin kurs på grund av en asteroid, och de styr obönhörligt ut i den massiva rymden utan att kunna vända kursen rätt igen. Berättare är mimaroben, den man som sköter Miman - en slags AI, en tänkande maskin där mänsklighetens minnen är samlade. Miman skänker besättningen tröst under en lång tid, tills maskinen inte längre står ut att visa all den förödelse som mänskligheten skapat, och förstör sig själv. Mimaroben besjunger Doris dalar, som jorden kallas, och berättar minnen från olika delar av jorden, genom olika talares perspektiv.

Dikten har en skön rytm, skriven som den är på versmått omän de är varierade och inte konsekventa. Det känns konsekvent, särskilt när jag lyssnat på det, så där har väl även inläsaren Ulf Palme en roll.

Budskapet är väl så tydligt. Såhär kan det gå om vi förstör jorden. Så avskyvärda är de handlingar vi genomför, att den tänkande maskin som ska spara våra minnen de facto begår självmord hellre än spelar upp det. Ett återkommande tema i sci-fi, tänker på filmen Avgrunden, The Abyss bland annat, som jag nyligen sett. Men det är också en mänsklig skildring av relationer, och en intressant föreställning av rymden och framtiden.

Denna bok finns i Holas bibliotek.

Minnet av vatten av Emmi Itäranta

”Den globala uppvärmningen har förändrat världen geografiskt och politiskt. Krig utkämpas om vatten, och Kina har tagit makten över Europa. Också över Skandinaviska Unionen, som ockuperats av den mäktiga staten Nya Qian.
Här, långt uppe i norr, går sjuttonåriga Noria Kaitio i lära för att bli temästare, samma befattning som hennes far haft före henne. Det medför stort ansvar och djupa hemligheter. Bara temästaren känner till var de dolda vattenkällorna finns. Som den naturliga källa Norias far har hand om - källan som förser hela Norias by med vatten.
Men hemligheter förblir sällan hemligheter. När Norias far dör börjar armén övervaka både Noria och hennes by. Och när vatten i allt högre grad blir en bristvara tvingas Noria välja mellan att slåss och att skydda sig själv, mellan kunskap och släktband.”

Denna bok finns i Holas bibliotek.

Fasetter av liv av Wu Ming-Li

När en tsunami skickar en massiv flytande ö bestående av hopslingrade sopor att krascha på Taiwans kust, förenas två helt olika människor – en utstött urinnevånare från ett mytiskt land och en kvinna på gränsen till självmord. En dystopisk miljö-saga som berör valfångst, avveckling av kärnavfall, fabriksavfall och okontrollerade byggen. Men Fasetter av liv är också en bok om förlust och sorg, ursprungsbefolkningarnas kamp, sexarbetare, Bob Dylan, norsk säljakt, religion och mer därtill.


Tillbaka till toppen