Porträtt av Carola Ankarborg mot en mörk bakgrund.
Foto: Jane Morén.

Carola Ankarborg är årets AIRY-stipendiat 2023

2023-09-01 10:03

Carola Ankarborg har blivit tilldelad årets AIRY-stipendiat, Region Västernorrlands vistelsestipendium för arbetarlitteratur, och vistas under oktober månad på Hola folkhögskola för att skriva. Grattis och välkommen till oss!

Skildrar viktiga perspektiv från äldreomsorgen

Juryns utlåtande lyder: Ankarborgs realistiska kortprosa skildrar vardagen inom äldreomsorgen med kärlek, ironi och humor. I hennes klara poesi är vi-formen välfunnen och pandemiperspektivet skapar samtidsaktualitet. I novellen "Nästan bäst" gestaltas hur tävlandet om bästa äldreboende och det samhällskritiska bruket av näringslivstermer som "kund" och "effektivitet" avhumaniserar boende såväl som anställda. Carola Ankarborgs gestaltningar upprör, berör och är en viktig röst i den samtida arbetarlitteraturen.

Aktuell med debuten Bymoln

Carola Ankarborg är född 1978 och uppvuxen utanför Uppsala och bor i Gävle. Hon är utbildad skrivpedagog och arbetar som redaktör och formgivare för tidskriften Klass samt som vårdbiträde inom äldrevården. Tidigare publicerad med dikter och noveller i flera tidskrifter, bland annat Folket i bild, Provins och Faktum Novell 2021, samt flera av Föreningen Arbetarskrivares antologier. Carola Ankarborg är nu aktuell med novellsamlingen Bymoln.

Framsidan av novellsamlingen Bymoln med en illustration av ett landskap mot en beige bakgrund och texten Bymoln.

Tillbaka till toppen