Resesidan – hur hittar man till Hola?

Hola ligger i en by som heter Prästmon. Även om Prästmon kan kännas lite avlägset så har vi goda kommunikationer, framförallt med tåg.

Du kan resa hit med tåg eller buss eller om inget av det fungerar: med bil. Busshållplatsen (sök på ”Prästmon, korsningen”) ligger vid skolan, tågstationen Västerasby ligger ca 4 km från skolan. Från Västeraspby finns anropstaxi (som måste förbeställas senast 2 timmar innan) till vissa tågavgångar. Fungerar inte detta kan det även vara möjligt att få hämtning från Hola.

För vissa anslutningar är det smidigare att kliva av tåget i Kramfors, och sedan ta bussen sista biten till Prästmon. Se då till att boka ”resplusbiljett”, så att du har även bussanslutningen på biljetten – då ordnas med ersättningstrafik ifall det skulle uppstå förseningar längs vägen. Du hittar även länkar till de olika resesidorna nedan.

Man kan åka ändra fram till Hola folkhögskola med ResPlus. Man åker tåg till Kramfors och sedan buss/ anropstaxi ända till korsningen i Prästmon, som ligger 100 meter från Hola. Sök i sj.se och ange Prästmon korsningen i ”Till-fältet”. Det är viktigt att du, då du beställer, beställer biljett hela vägen till Prästmon korsningen. Vissa turer är det taxi sista biten till Prästmon. Den ingår i biljettpriset när du köpt ResPlusbiljett men du måste själv boka den på 0620-66 40 00.

Om du vill ta en promenad eller har en vikcykel/paketerad cykel med på tåget finns här förslag på färdväg som är kortare än bilvägen och som dessutom gör att du slipper en brant uppförsbacke. (Cykel får inte medföras på tåget om den inte är ihoppackad, då räknas det som paket – och det är ok).

Förslag på färdväg Västeraspby – Hola

För att söka resor med både buss och tåg kan du även använda Reseplanerare – hållplatsen vid Hola heter ”Prästmon korsningen”

På grund av det minskade resandet under coronaepedemin är vår flygplats stängd. Men flygplatsen heter i alla fall Höga Kusten Airport och ligger i närheten av Västeraspbys station (se ovan) någon kilometer från skolan.

Naturligtvis går det även utmärkt att åka hit med bil. Kommer du söderifrån via E4:an svänger du av mot Kramfors (Riksväg 90) strax före Högakustenbron. Åk genom Kramfors, Bollstabruk och sväng sen höger mot Nyland (väg 333). Då du har passerat Nyland skall du svänga vänster mot Prästmon. Följ vägen och du kommer efter några km att komma fram till Prästmon och Hola Folkhögskola.

Om du kommer via E4:an norrifrån skall du svänga av mot Kramfors flygplats. Följ sedan skyltningen mot flygplatsen så kommer du att även hitta vägskylt som visar mot Hola, skolan ligger strax bortom flygplatsen. Har du GPS är adressen Folkhögskolevägen 5, Nyland.

Har du GPS kan du mata in dessa koordinater: N 63° 4′ 44″ E 17° 45′ 23″ eller decimalt: 63.0791, 17.7567