En hand scrollar på en mobiltelefon

Psykisk hälsa

Alla mår dåligt någon gång i livet och då kan det vara bra att få tips på hur du kan göra för att må lite bättre. På den här sidan har vi samlat information och verktyg som kan hjälpa dig.

Prata eller chatta med någon

Ibland kan det kännas bra att prata med någon om hur man känner. Här hittar du tips på exempelvis chattrum och appar där du kan börja samtala med någon.

1177.se 1177 är en tjänst för sjukvårdsrådgivning som är öppen för alla. De har sammanställt en sida med länkar till organisationer där du kan söka råd och stöd. 

Ungdomsmottagningen Hos Ungdomsmottagningen kan du hitta länkar med kontaktvägar gällande allt från sexualitet, identitet eller ångest. Ungdomsmottagningen riktar sig i första hand till dig som är upp till 25 år. 

Jourhavande Kompis Jourhavande kompis är en tjänst för alla upp till 25 år. Här kan du chatta med en av Röda korsets volontärer. 

Jourhavande präst - Svenska kyrkan Jourhavande präst är en tjänst öppen för alla. Du behöver inte vara med i Svenska kyrkan eller ha frågor kopplade till religion. De har även en chatt. 

Jourhavande Medmänniska | En röst i natten  Jourhavande medmänniska är en tjänst öppen för alla dit du kan ringa och vara helt anonym, du får då prata med en volontär. De har även en chatt. 

Vad kan jag göra själv?

Kanske vill du börja med att själv försöka göra något åt din situation. På länkarna nedan hittar du mer kring vad du själv kan göra för att må bättre.

Appen Safe Place från Rädda barnen är en app som kan hjälpa dig att lindra oro, ångest, stress eller sömnsvårigheter. Det finns även möjlighet att stötta varandra och känna gemenskap med andra användare. Appen finns på fem olika språk.

Compassion lifestyle Compassion Lifestyle är en app för Apples produkter. Appen erbjuder gratis övningar i hur du stärker din mentala hälsa. Det finns även fler övningar att köpa till. 

Avslappning genom andning - 1177 Vårdguiden Här kan du få tips på olika andningsövningar som kan hjälpa dig att slappna av.

Mindfulness - 1177 Vårdguiden Här kan du lära dig mer om mindfulness som är en metod som kan användas för att hantera stress och oro.

Snorkel.se - Snorkel har två appar som du kan använda för hjälpa dig hantera dina känslor. 

Mer att läsa kring psykisk hälsa

Är du intresserad av att läsa mer om exempelvis nedstämdhet, oro eller stress? Här finns ett urval av länkar inom området psykisk hälsa.

Uppdrag Psykisk Hälsa Uppdrag Psykisk hälsa har tagit fram information, tips och råd gällande psykisk hälsa. 

Psykisk hälsa på 1177.se Här finns en sammanställning med tips och råd om vad du kan göra när du inte mår bra. 

Ungdomsmottagningen Här finns flera länkar med information om allt som kan kännas jobbigt. 

Youmo.se Den här sidan har information på flera språk utöver svenska.  

Snorkel.se Snorkel.se riktar sig mot ungdomar men informationen är lättläst och gäller för alla. 

Lilla Podden om livet För dig som hellre lyssnar än läser tipsar vi om podcasten Lilla podden om livet.


Tillbaka till toppen