
Välkomna till workshop om konst- och projektansökningar!
2017-01-25 22:53
Den 14 februari anordnas en workshop i Härnösand som riktar sig till yrkesverksamma konstnärer i länet som är intresserade att söka arbets- eller projektpengar. Workshopen leds av konstnären, Volyms redaktör och Konstsupportens Ida Rödén i samarbete med Västernorrlands konstkonsulenter och konstnären Dan Wolgers.
Konstnärsnämnden uttalade i en artikel 2015 att konstnärer boende utanför storstadsområdena sedan länge slutat att ansöka om medel på grund av den strukturella Stockholmsfixeringen. Detta är ett faktum och ett sorgsamt förlopp. I september 2016 anordnade vi en workshop kring ansökningsförfaranden, vi fick mersmak och arrangerar nu ytterligare en workshop. I testomgången putsade vi mest på ytan. Nu strukturerar vi om och hoppas komma ner på djupet. Nytt för i år är att Konstnärsnämnden kommer att fördela 50 stycken långtidsstipendier. Ett beviljat bidrag innebär 134 400 kronor i tio år.
När: 14 februari kl. 10.00-16.30
Var: Technichus, Storgatan 11, Härnösand.
Kostnad: Deltagande är fritt och det bjuds på fika under dagen.
Program
09.30-10.00 Serveras kaffe, te och smörgås
10.00 Konstkonsulenterna Mats de Vahl och Maria Sundström välkomnar.
10.15 ”Vad kan sökas på landstinget” Linda Frisk Nordlander, kultursamordnare informerar.
10.30 Maria Sundström om ”Konstkonkurrens?” och slutsatser dragna efter besök på Konstnärsnämnden där år 2015 och 2016 ansökningar synades av konstkonsulenter från de fyra nordligaste länen.
11.15 ”Riktlinjer för en bra ansökan” Ida Rödén (konstnär, Volyms redaktör, Konstsupporten)
11.45 ”Personligt brev” Ida Rödén (konstnär, Volyms redaktör, Konstsupporten)
12.00 Lunch (Deltagarna bekostar egen lunch)
13.00 Workshop. Vi går gemensamt igenom deltagarnas bildmaterial, läser igenom det personliga brevet (artist statement) och diskuterar om och hur texten ger näring åt verksamheten och vice versa. Kaffe & hjärtan finns tillgänglig under workshopen.
16.00-16.30 Avslutning av dagen.
Den 19 februari ska utkast till en genomarbetad ansökningstext samt bildmaterial mailas till mailas till ida@idaroden.com. Ida Rödén kommer gå igenom materialet grundligt tillsammans med Dan Wolgers och återkomma till var en med ytterligare feedback. Målet är en komplett text som ska lyfta ens konstnärskap. Workshopen leds av Ida Rödén i samarbete med konstkonsulenter och Dan Wolgers. Wolgers är av åsikten att mycket av det som skrivs av konstnärer i dag fått en alltför akademisk ton vilket utarmat den konstnärliga integriteten. Han har sedan hösten 2015 undervisat i ”skrivträning” vid konstskolan Basis i Stockholm. Skrivträningen syftar till att frilägga förmågan (eller oförmågan) att reflektera över det egna konstnärskapet.
Den 23 mars ska ansökan om Konstnärsnämndens arbetsstipendium skall vara inkommen.
En beskrivning av den konstnärliga verksamheten är svår. Då workshopen drar igång ska alla ta med ett första utkast. Konstnärsnämnden efterfrågar en text på max 2 000 tecken (observera tecken och inte ord). Du kan strukturera upp texten i två delar där den ena är en form av resumé som redogör den konstnärligt publika banan med utbildning, residencies, utställningsverksamhet – det som format dig på ett tydligt sätt. Den delen ska inte tas med till workshopen eftersom den är relativt enkel att utforma. Ta istället med den andra delen som beskriver din drivkraft och ditt syfte. Det är här det blir riktigt svårt. Håll dig till omkring 1 000 tecken.
Anmälan görs senast den 7 februari till Maria Sundström på maria.sundstrom2@rvn.se
Varmt välkomna!
Ett urval av kommande ansökningstillfällen under 2017:
1 februari: Konstnärsnämndens internationella kulturutbyte och resebidrag
13 februari: Kulturkontakt Nord, Stöd till residenscentra
13 februari: Kulturkontakt Nord, Mobilitetsstöd
20 februari: Kulturkontakt Nord, Nätverksstöd
6 mars: Kulturkontakt Nord, Kultur- och konstprogrammet
23 mars: Konstnärsnämndens arbetsstipendier
27 mars: Kulturbryggan
5 april: Kulturkontakt Nord, Mobilitetsstöd
19 april: Konstnärsnämndens residens i Stockholm