Foto av konstnären Leyun Wang

Höga Kusten-stipendiet 2017

2017-03-23 11:58

Konstnären Leyun Wang

Höga Kusten-stipendiet 2017 går till Leyun Wang. Urvalsgruppen har bestått av konstnärerna Kerstin Axell Ohlzon och Anna Norvell samt Ninni Mellander chef kulturenheten. 70 ansökningar inkom.

Leyun Wang arbetar med måleri, installation och textil. Hon är född 1963 i Hangzhou, Kina. Sedan 1991 är hon bosatt och verksam i Stockholm. Leyun Wang har examen från China Academy of Art och har även gått fler olika kurser på Konstfack. Genom åren har hon ställt ut sina verk i separat – och grupputställningar både i Sverige och internationellt. Under 2015 gjorde hon en konstnärlig utsmyckning i Stockholms tunnelbana och sedan har hon arbetat med en större gestaltning för Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Hon har själv sagt att hennes intresse för de asiatiska konst- och hantverkstraditionerna väcktes på nytt i Stockholm och att hennes konstnärskap inte skulle ha existerat utan det dubbla inflytandet från hennes kinesiska arv och den västerländska konstnärliga miljön. Den kulturella korsbefruktningen mellan öst och väst har tillfört en rik näring till hennes skapande.

Motivering är:

Leyun Wang använder sig av en mängd olika material som hon, vare sig det rör sig om måleri, textil eller (lite oväntat) kaffefilter, behandlar på ett mycket delikat och skickligt sätt. Vad innebär det att komma till en ny plats och hur formar det en? I Leyuns tuschmåleri anas hennes kinesiska ursprung, men uttrycket är friare och ligger långt från det kinesiska tuschmåleriets traditionella ramar. Även de växtliknande, skulpturala objekten och de skira, omsorgsfullt färgade textilierna innehåller detta fruktsamma möte mellan traditionella metoder och ohämmad uppfinningsrikedom. Hennes konst har en säregen originalitet där politiska tankar kring miljö och kultur uppstår i en drömmande, poetisk stämning.

Höga Kusten-stipendiet kan sökas av verksam nordisk konstnär. Stipendiet består dels av ett kontantbidrag på 10 000 kronor, dels en två veckor lång vistelse i Höga Kusten under det år stipendiet tas emot.

 

Länk till artikel


Tillbaka till toppen