Illustration av Rut-Malin Barklund.

#konstnärligfrihet, samtal på Galleri Syster

2018-04-26 17:15

Vi skapar vår agenda för framtiden

Kom och lyssna till ett samtal på Galleri Syster i Luleå, fredag 11 maj 18–20.30. Kvällen arrangeras av Volyms redaktör – konstnären och Konstsupporten Ida Rödén – i samarbete med Galleri Syster i Luleå.

Den 5 december 2017 publicerades #konstnärligfrihet, bild- och formkonstnärernas #metoo-upprop. I ett slutet forum hade strax över 2000 kvinnor och trans- och ickebinära personer inom bild- och formkonstvärlden samlats och delat historier om sexuella övergrepp och maktmissbruk. I slutändan skrev 1626 personer under uppropet. Det var många som hörde det gemensamma rop som gav röst åt många som inte tidigare kunnat tala. Nu ska det högljudda och omvälvande övergå i handling.

Under samtalskvällen på Galleri Syster pratar vi om konstläraren som tar sig sexuella friheter på grundutbildningar, vi diskuterar geniförklarade professorer som trakasserar sina studenter, vi resonerar kring utsattheten som yrkesverksam där övergreppen sker i slutna rum, utan vittnen. Vi ser strukturen som ligger bakom, reflekterar över inkludering - vem får synas, höras och ta plats? Vi ser den större bilden, hur våld inte enbart riktas mot våra kroppar, utan mot våra röster och rätten till våra berättelser – feministiska handlingar som möts av förakt och motstånd.

Nu är det är dags att sätta vår egen agenda. Under kvällen samtalar vi utifrån det egenupplevda, vi läser upp vittnesmål och vi deltar i en ceremoni där våra feministiska föregångare bjuds in. Vi inkluderar och vi arbetar tillsammans. Med solidaritet i centrum tar vi nästa steg framåt. Det är dags att riva upp privilegier, eller utmana dem, eller vidga dem till att omfatta fler. Problemet tillhör oss alla. Samhället måste förändras. ”Det är din uppgift att förändra det, och min, och vår.” (Rebecca Solnit)

Kvällens medverkande:

Rut-Malin Barklund, smyckekonstnär, utbildad Konstfack. Sedan 2017 driver hon även Barklund & Co – ett tvärdisciplinärt nav och utställningsplattform.

Katrin Holmqvist-Sten, prefekt vid Konsthögskolan, Umeå Universitet.

Katarina Pirak Sikku, konstnär och konstnärlig forskare som arbetar med rasbiologernas historiska övergrepp på samer. Utbildad vid Konsthögskolan, Umeå Universitet.

Ida Rödén, konstnär, skribent och redaktör för Volym. Utbildad vid Konsthögskolan, Umeå Universitet samt California College of the Arts i San Francisco.

Zafire Vrba, konstnär och pedagog som arbetar med tillgänglighet, transperspektiv och tryggare rum, samt driver det feministiska galleriet FAGS.

Fri entré och gratis fika.
Ingen föranmälan krävs. 

Alla är välkomna.

 

Volym 2018-04-26


Tillbaka till toppen