Bild: Carl Johan De Geer, installation, del av utställningen "Ledtrådar" på Färgfabriken 2014.

Stipendiater utsedda

2019-11-30 19:56

Göran Dahlbergs stipendium 2019

Styrelsen för Göran Dahlbergs Stiftelse för bildkonstnärer tilldelar 2019 års stipendium till Anna Renström (Nordingrå), Lisa W Carlsson (Härnösand) och Olof Ahlström (Sundsvall), med 60 000 kronor vardera.

Stipendiet instiftades av framlidne konstvännen Göran Dahlberg, Örnsköldsvik och har sedan 1997 tilldelat professionella konstnärer bosatta i Ångermanland eller Medelpad.

I år inkom 26 ansökningar. Utdelning av stipendiet sker lördagen 21 december på Härnösands konsthall klockan 13.00.

Styrelsens motiveringar:

Olof Ahlström
För en utveckling vi alla reagerade på med glädje, väljer styrelsen Olof som årets återkomling. Olof visar med tydlighet i sin ansökan att måleri inte behöver några klichéer till formuleringar, bara tydligt fokus. Och det har Olof. Numera även med en målerisk transparens. Transparens – utförd med ordets kanske raka motsats; distinkthet. Behöver inte mer motivering än så.

Lisa W Carlson
Lisa W Carlsons konstnärskap har många bottnar och har över tid byggts på i många lager och dimensioner. Lisa utvecklas ständigt och söker vidare och finner nya former för sina uttryck. Från textil, grafik, foto, performance och nu vidare med ljud. Lisa får Göran Dahlbergstipendiet 2019 för arbete och material till The dying plant och Searching for It och att ta verken vidare ut i Europa.

Anna Renström
En spännande lek med hur vi läser material. Med motiv vi alla känner igen ifrån det vardagliga. Hennes måleri refererar till det klassiska och känns samtidigt väldigt aktuellt. Ett tvådimensionellt uttrycksätt som har en väldig tredimensionell närvaro.

Styrelsen består av konstnärerna och ordinarie ledamöterna: Benjamin Andersson, Gunnel Oldenmark, Mats de Vahl, samt konstnär Cecilia Hultman, suppleant.

 


Tillbaka till toppen