En målning i färgerna rött, grönt och blått med inslag av vitt och svart. En grön, och längre ner brun yta, sträcker sig från det nedre vänstra hörnet till det övre högra. Något som liknar en grön stjälk växer upp från den gröna ytan och böjer sej åt sidan nedtyngd av ett stort rött klot. Det kan vara en växt med röd frukt, men har den inte ögon. En blåsvart skalbagge med känselspröt närmar sej längst ner till vänster, ur den blå bakgrunden.

Bilder från en annan värld

2023-04-12 17:27

Leif Wyöni, Ånge konsthall

På konsthallen i Ånge, belägen i anslutning till biblioteket (och med samma öppettider), visas för närvarande oljemålningar av Leif Wyöni. Det är stora färgsprakande målningar och de hänger tätt, som för att förstärka intrycket av att de tillhör en annan värld, en annan verklighet. Wyöni målar sina inre, surrealistiska bilder där allt är i ständig rörelse. Glada monster med blottade tänder flyter i strömmande vatten och märkliga växter tyngda av stora frökapslar vajar i vinden.

Det är en expressiv och hoppfull surrealism – kanske är målningarna också en vision av en annan, framtida värld. Någonting i atmosfären påminner om den brittisk-födda mexikanska surrealisten Leonora Carringtons måleri, även om hennes varelser mer liknar människor. Jag förstår inte riktigt hur jag har kunnat missa Leif Wyönis konst under alla år.

Tavlorna saknar titlar, i stället är de numrerade från 1 till 24. Utställningens titel ”Visioner – under och över ytan” ger en hint om vad det handlar om. Besökaren får möjlighet gå in i bilderna och göra egna upptäckter. Det kan vara ett par ögon här, ett märkligt ansikte där, eller någon hittills okänd varelse som samtidigt är en växt.

Målningarna är ofta stora, upp till ett par, tre kvadratmeter. På en av de större framträder en rundmagad, orange livsform. Bakom den finns någonting mörkt som skiftar i blått. Men det mörka har ögon och känselspröt. Högre upp, bakom det mörka, ligger ett ansikte, och är det inte ytterligare någon som ligger utsträckt där med huvudet bakåt?

Ett knallrött havsdjur med gula huggtänder rör sej mot en bakgrund av gröna havsväxter och blått strömmande vatten. Ut ur varelsens mage växer en blå slang med en röd och gul blomma.

Leif Wyöni, bild 3, från utställningen ”Visioner – under och över ytan”, olja.

Färgerna är ofta rena och komplementära, som i bild 3, där ett knallrött havsdjur med gula huggtänder rör sej mot en bakgrund av gröna havsväxter och blått strömmande vatten. Ut ur varelsens mage växer en blå slang med en röd och gul blomma. Är det kanske varelsens bebis?

Också i bild 7 finns färgerna rött, grönt och blått med inslag av vitt och svart. En grön stjälk växer upp från en grön yta och böjer sej åt sidan nedtyngd av ett rött klot. Det kan vara en växt med röd frukt, men har den inte ögon, och vad är det för en blåsvart skalbagge med känselspröt som närmar sej längst ner till vänster, ur den blå bakgrunden?

I en annan stor målning avtecknar sej en klyfta mitt i en brunskimrande bergsformation. Ovanför den är allt blått, men är det vatten som strömmar ner i klyftan eller öppnar den sej mot himlen?

Leif Wyöni, bild 19, från utställningen ”Visioner – under och över ytan”, olja.

I flera av de mindre målningarna svävar olika monster. Ett grinar glatt med spretande tänder och långa klor, ett annat, mer desperat, ser ut att bli attackerad av mindre varelser.
En form kan återkomma i flera bilder, då spegelvänd eller sedd ur en annan vinkel. Annat som återkommer är de glimrande ögonen, de slingrande växterna och de runda frukterna.
Tavlorna är ramade med grovhuggna omålade ramar, som om någon hämtat virke direkt i skogen och spikat ihop dem i hast. På en ram syns stämpeln SCA Timber.

Leif Wyöni fyller snart 80 år. Han växte upp i Kiruna men har varit verksam i Sundsvallsområdet sedan mitten av 1960-talet. Numera bor han i Juonäset utanför Östavall, där han har han ateljé och smedja. Han är även verksam som skulptör men i den aktuella utställningen visas enbart måleri.


Text och foto: Karin Kämsby

Volym 2023-04-12

Länk till denna artikel

Karin Kämsby, Gnarp, är frilansjournalist med inriktning på kultur, foto och grafisk form. Hon gick ut journalisthögskolan i Göteborg 1980 och tog en fil. kand. dramatik, film- och teatervetenskap vid Stockholms universitet 1995. Senare har hon läst kompletterande universitetskurser i att skriva om konst och att skriva kulturkritik. Hon har frilansat som journalist sedan 2002, bland annat för Danstidningen, Mittmedia och SvD och har medverkat i Volym sedan 2003. Numera bedriver hon även egna projekt som skribent och fotograf.


Tillbaka till toppen