Två bilder på en vit vägg. Båda består av mönster. Mönstren liknar vågor på vatten. På vågorna har små vita pärlor broderats. I förgrunden till höger syns en suddig del av en ställning till ett annat verk.
Erica von Essen, installationsbild från utställningen “Ljuset från norr”. På väggen: “Unstoppable”, “Always searching for blue”, silvergelatinprint med broderi. I förgrunden: ”Everyday imprint”, termiskt kvittopapper.

Hålfoto med broderi

2025-05-21 11:57

Erica von Essen, Sundsvalls konstförenings galleri

Sundsvalls konstförening visar för närvarande foto av Erica von Essen från Umeå. De flesta bilder som visas i utställningen är tagna utan vanlig kamera. I stället har konstnären använt egentillverkade hålkameror – enkla konstruktioner av papplådor och ölburkar. Efter exponering har bilderna skannats, förstorats digitalt och skrivits ut. På flera av de utskrivna bilderna har konstnären sedan broderat med nål och tråd, som för att förstärka uttrycket.

I två bildserier har polaroidkamera använts. En polaroidbild har fått ligga i vatten utomhus i sex månader och utsatts för väder och vind. I varje serie visas polaroidbilden tillsammans med ytterligare fem fotografier från olika stadier av nedbrytningsprocessen. Slutbilden har försetts med ett broderi, vilket fullkomnar destruktionen, eller fullbordar verket, valfritt. Fotografierna har titlar som ”Fragment”, ”Röd jord”, ”Skiftning” och "Rosa himmel”.

Det finns fyra porträtt i utställningen. Två är självporträtt och två visar konstnärens syster. Deras ansikten är alltid bortvända. Se till exempel ”Comfort from the past” och ”It’s all about the crumples".

I ett litet rum i galleriet hänger pappersremsor på en ställning. Det är värmekänsliga kvittorullar som använts för att göra avtryck från vardagen. Erica von Essen pressar föremål som har med någon vardagshändelse att göra – kan vara ett barns avklippta hår – mot papperet med ett varmt strykjärn, så att motivet bränns fast. Papperet i rullen är 80 meter långt.

På väggen intill hänger två marmoreringar som ser ut att vara gjorda i japansk suminagashi-teknik. En går i blått, ”Always searching for blue”, och den andra i svagt rosa, ”Unstoppable”. Mönstren liknar vågor på vatten. På vågorna har små vita pärlor broderats, som om de kunde flyta på vattenytan.

Över hela utställningen vilar en drömsk atmosfär. Det kan ha med hålkamerans bristande skärpa att göra. Bilderna är vackra men förmedlar samtidigt en undertryckt eller outtalad känsla av sorg. Stark dragningskraft har några enkla, svartvita hålfoton, till exempel ”Glimmer of light” och självporträttet ”5 am”.

Foto, monokromt med en svagt blå ton, självporträtt. En person i mörka kläder står med ryggen mot betraktaren. Framför henne ett suddigt vidsträckt landskap.
Erica von Essen, ”5 am”, självporträtt. Hålfotografi, fine art print.

Konstnärens hålkameror, en liten papplåda och en modifierad ölburk, finns att se i utställningen. Hon har använt slutartider kring 20 sekunder, ibland längre.

Erica von Essen är inte enbart konstnär, hon är också civilekonom. Ett tiotal år in i karriären började hon bryta sej loss och gå kurser för att utveckla sitt konstnärskap och kunnande inom olika grundläggande fotografiska tekniker. I dag jobbar hon halvtid som konstnär.

Utställningen, med titeln ”Ljuset från norr”, presenteras som ett samarbete mellan Erica von Essen och musikkollektivet ”Peter Fernaeus & Verkligheten” som spelade på vernissagen. I sin inbjudan beskriver Konstföreningen utställningen som ”ett möte mellan bildvärldar och ljudlandskap som markerar en spännande sammansmältning av individuellt och kollektivt konstnärskap”. Exakt hur denna sammansmältning manifesteras i de utställda bilderna är dock svårare att urskilja.


Text och foto: Karin Kämsby

Volym 2025-05-21

Länk till denna artikel


Karin Kämsby, Gnarp, är frilansjournalist med inriktning på kultur, foto och grafisk form. Hon gick ut journalisthögskolan i Göteborg 1980 och tog en fil. kand. dramatik, film- och teatervetenskap vid Stockholms universitet 1995. Senare har hon läst kompletterande universitetskurser i att skriva om konst och att skriva kulturkritik. Hon har frilansat som journalist sedan 2002, bland annat för Danstidningen, Mittmedia och SvD och har medverkat i Volym sedan 2003. Numera bedriver hon även egna projekt som skribent och fotograf.


Tillbaka till toppen