Till vänster: kurvig kvinnostudie med snabba och enkla penseldrag, ryggen är delvis vänd mot betraktaren. Till höger: Målning av ett barn som springer med handduken som en cape runt halsen. Målningen går i mörka gröna toner.

Joseph Davey och Lindy Dunbar på Härke Konstcentrum

2022-03-18 14:56

Kropp i rörelse och form

I en av de stora målningarna på Härke konstcentrum, ”Lily looming”, syns kvinna, en syster. Mörka, klara färger flyter ut diagonalt. Hennes hållning är avslappnad, med integritet. Det uppstår en spänning i mötet mellan kvinnans blick och betraktaren. Joseph Davey skriver i texten, som finns tillgänglig i utställningen, att bland annat Anders Zorn är en stor inspiration för honom. Det är tydligt i porträtten ”Lily looming” och ”Decorate”. De har en manieristisk stil, som från ett äldre traditionellt måleri.

I målningen ”Towel cape” är en flicka upptagen av en lek med handduken på en stormig strand. Hennes rörelser är svepande som i en dans. Det är mörkt, men dansen fortsätter.

För Joseph Davey är familjelivet viktigt, där hämtar han motiv till sitt måleri. I ”Clearing the roof of the shelter” syns barnen på upptäcktsfärd. Det är en målning i ljusa grå och blå toner, med konturer i svart, där barnen försöker att nå snön på taket. En aktivitet pågår med koncentration.

Målning i ljusa grå och blå toner där två barn försöker nå snön på taket. Det ena barnet skickar upp en pinne i luften.

Joseph Davey, ”Clearing the roof of the shelter”.
Foto: Johanna Bahlenberg

Jag reflekterar över oron om framtiden som idag är så påtaglig. Några av verken har en underton av faran som finns runtomkring oss. Naturen liksom vår tillvaro, kan vara osäker. I ”Pecking order”, en målning med fåglar i ett träd, ses de omslutna, i en väntan.

Lindy Dunbar använder sig av kroppens uttryck. Dansare, akrobater och artister är inspirationen till att måla kroppen. Streck och fläckar blir ett sätt att fånga rörelser och skapa spännande strukturer. Bilderna har en lätthet över sig. Kontraster i de ljusa pastellfärgerna mot de kraftiga konturerna i kol och bläck. Kroppar som intar olika poser och bär på stolthet, längtan, utsatthet, kraft eller livsglädje. Någon är bortvänd, andra mer konfronterande. Ett par porträtt har samma energi, med ett vilande uttryck.

Utställningen hålls samman av en formkänsla i uttryck av kropp och liv i måleri. Jag anar deras släktskap också i bilderna, men uttryck och tillvägagångssätt är olika hos Joseph Davey och Lindy Dunbar. Det är två konstnärer, mor och son, som nu ställer ut på Härke konstcentrum.


Text: Johanna Bahlenberg.
Foto: Johanna Bahlenberg samt pressbild.

Volym 2022-03-18

Länk till artikel

Johanna Bahlenberg, verksam i Östersund. Arbetar måleri och grafik. Kursledare i akrylmåleri, vid studieförbund, och workshops i porträtteckning. Medlem i Härke konstcentrum och Östersunds kollektiva grafikverkstad. Instagram: @johannambahl

 


Tillbaka till toppen