Verk av Kajsa-Tuva Werner, Lykta, gips.

Kajsa-Tuva Werner bombarderar världen med visioner

2018-03-13 20:28

Måleri på Galleri Sjögatan Sju

Kajsa-Tuva Werner, konstnär från Frösön, fyller Sundsvalls konstförenings Galleri Sjögatan Sju med ett 30-tal verk i klara färger. Mestadels runda formationer, spröt, rektanglar och ibland bokstäver avtecknar sig mot enfärgade ytor. Det påminner om spanjoren Juan Mirós (1893–1983) surrealistiska måleri från 1900-talet, men utan dennes finstilta precision. Kajsa-Tuva Werner går på mer, liksom bombarderar världen med sina visioner.

Hennes arbetsmetod liknar surrealisternas. Hon målar från sitt inre, kopplar bort intellektet och låter det som kommer ut ta gestalt, gärna med en laddning av ångest och stress. Yttre förebilder eller motiv saknas, men folklivet på en gata, musik eller de färger hon upplever hos en människa kan påverka henne.

I utställningen finns verk med titlar som Mattorna på terrassen eller I botten av vasen och i dessa skymtar någonting som skulle kunna tolkas som ränderna hos en trasmatta eller bubblor av vatten. I Snögrotta, den mest Miro-lika bilden av alla, rör sig snöbollsvita formationer inuti en svart knölig boll. Jag tycker om den, särskilt nu när snön vräkt ner i månader, fönstren har snöat igen och huset mest liknar en iglo. Kajsa-Tuva Werner har rätt, inne i snön är det mörkt.

Verk av Kajsa-Tuva Werner, Snögrotta, akryl. ©Kajsa-Tuva Werner.
Kajsa-Tuva Werner, Snögrotta, akryl.


Några av bilderna innehåller text, som Artisalovestory. Målningens verbala budskap presenteras med svällande bokstäver. De är prickiga, randiga eller på andra sätt mönstrade i olika färger. Så kan konsten också ses, som en kärleksaffär. Här utspelar den sig mot en bakgrund av rosa, turkosa, gula och svarta färgfält. Över det hela rinner tårar av färg, så det kan handla om en kärleksaffär med inslag av smärta.

Uttrycket i målningen Tingsek på förmiddagen är stramt och vackert. Det är när hon som här, håller tillbaka det glammigt dekorativa och kontrollerar de vilda känslorna, når allra längst.

I utställningen visas också ett par mindre målade skulpturer i gips, med titlarna Y och Lykta. Formationer i målningarna har tagit tredimensionell gestalt och blivit påtagliga. I stället för att måla av det hon ser omkring sig vänder Kajsa-Tuva Werner på steken och låter de inre visionerna få fysisk tredimensionell gestalt, det är spännande.

Uppenbarligen är hon mycket produktiv. Samtliga verk i utställningen är skapade från hösten 2017 fram till mars 2018. När hon målar arbetar hon i akryl på duk eller board.

Kajsa-Tuva Werner är en av Jämtlands mest kända konstnärer, särskilt efter att hon 2013 genomförde ett konstprojekt med Östersunds framgångsrika fotbollslag ÖFK. I det fick fotbollsspelarna skapa konst själva. Projektet resulterade i en utställning där allt blev sålt. Att döma av Kajsa-Tuva Werners hemsida har hon lärt sig den nutida konstnärens överlevnadsläxa och är en mångsysslande entreprenör. Hon har skaffat sig bildterapeututbildning, hon arrangerar resor och erbjuder kurser i kreativt måleri, konstvinprovning och konstölprovning.

Text och foto: Karin Kämsby

Volym 2018-03-13

Ladda ner artikel i pdf-format

Länk till artikel


Tillbaka till toppen