Abstrakta målningarna i svart tusch täcker väggarna i ett hörn, längst inne står tre skulpterade, bruna trädstammar.

Kraft, med eller mot, när Anita Berg ställer ut på Apotekshuset

2022-03-30 14:05

Konstnär i kommun, Sollefteå

Anita Bergs utställning ”Kraft” består av arbeten gjorda under uppdraget ”Konstnär i kommun” 2021, med bland annat utgångspunkt i intresse av konsten att bygga en fungerande demokrati. Det avspeglar sig i titlarna, som blir kommentarer till det demokratiska samhällets tillstånd, och vill peka på de krafter som verkar, med eller mot. Jag går runt i utställningen, följer de rosa pilarna på golvet, och vägleds också av det ljud som kan scannas in i mobilen med en QR-kod.

I verket ”Bedövad av propaganda” ligger en liten, ensam, naken och till synes livlös människa på ett för övrigt tomt podium med en glaskub ställd över. Figuren har en överdimensionerad spruta instucken i sig. En innehållsdeklaration upplyser om vad som injiceras, en förlamande mix av lika delar rött - reklam och blått - materialism.

”Under det rosa täcket” skymtar en figur, snarlik en byst till minnet av någon framstående person, stående på ett podium i ett rosa skimmer. En enkel lösning, att stoppa huvudet i sanden, för att försöka gömma och glömma. En lösning som ter sig tämligen genomskinlig. Täcket avslöjar mer än det tros dölja. Det transparenta tyget har sin början i en skjortkrage som ligger på ett litet eget podium nedanför det med figuren på. En fallen klädfasad i upplösning, en uppbyggd status krackelerar.

Här finns verk med titlar ”Hierarki”, ”Höga hästar leker”, ”Fördomen”, Nervikt”, och talar sitt tydliga språk. Oundvikligt går tankarna till demonstrationsplakatens slagord, även om budskapet i en del av verken inte är direkt självklart utan har flera ingångar.

Jag blir stående en bit ifrån verket ”Cirkulärt”, en ring bestående av något som på håll inte går att avgöra vad det är. Det liknar ett stort halssmycke med någon form av stavar och bildar en cirkel som kastar långa skuggor på väggen. Vackert. Några steg närmare framträder de tydligt, små människor med kroppen i olika ställningar. Någon med huvudet sänkt, någon på knä, någon stående med armarna tätt mot kroppen, alla fästade så de står rakt ut från väggen. De 32 figurerna upprepar sig själva i ett mönster med evig rundgång.

På väggen syns en ring bestående av små människor med kroppen i olika ställningar. De 32 figurerna kastar långa skuggor.

Anita Berg, "Cirkulärt", porslin.

Verket ”Källan”, är en installation i ena hörnet av utställningslokalen, där jag som besökare kan gå in och sätta mig. En plats för återhämtning och eftertanke, där kan jag samla in energi som genererar styrka från vattnets skvalpande, porlande, forsande, brusande, och skogens sus. Den ro som förväntas vid denna källa infinner sig dock inte. Målningarna i tusch som täcker väggarna känns lite för oroliga och jag blir plötsligt överraskad av att en av trädstammarna längst in i hörnet sakta rör sig runt, runt. Går fram för att försiktigt känna på träden och upptäckten förvånar, det är tunna avgjutningar av trädstammar, ursprunget borta, det rogivande också. Andra än den enskilda människan är intresserad av att samla in den här energin. Två verk, ”Vision” placerat framför ”Wall paper”, ger en idé av vad som kan åstadkommas. Ett frö, tummat och bär spår av människohänder, har börjat gro, det spirar med frisk grönska. Och resultatet av visionen slår ut i full blom på tapeten bakom.

Här är mycket krafter mot, men också med, som visar att möjligheter står öppna. Att själva livets urkraft att växa utifrån egna förutsättningar fortfarande kan finnas. Och då även kraften som kommer med de egna ansträngningarna för en fungerande samexistens. När viljan finns.


Text och foto: Ann-Kristin Källström

Volym 2022-03-30

Länk till artikel

Ann-Kristin Källström, född 1958 i Stockholm, yrkesverksam bildkonstnär nu bosatt utanför Kramfors. Efter konstutbildning och fortlöpande utbildning i grafiska tekniker läst fotografi/bildjournalistik. Skrivit för GrafikNytt, e-Provins och medverkar i Volym sedan 2009. Arbetar för tillfället med att ställa i ordning en ny arbetsplats/grafikverkstad i Härnösand och arbetar vidare med projektet ”Norra Sveriges inland och fjälltrakter” med stöd från Konstnärsnämnden. Se vidare på Ann-Kristin Källströms webbsida.


Tillbaka till toppen