Landskap med gröngöling på trädstam i förgrunden. Fredrik Lindberg, Du är också en Gröngöling, olja på duk.

Läkande måleri i tung tid

2020-11-05 14:07

Fredrik Lindberg på Galleri Sundsvalls konstförening

Det är nu andra gången Fredrik Lindberg ställer ut hos Sundsvalls konstförening. Senast det begav sig var 2016. Sedan dess har det skett vissa förändringar i hans bildvärld – borta är den ensamma pojken, inslagen av medeltidssymbolik och känslan av overklighet.
De surrealistiska dragen som fanns tidigare är borta. Målningarna når också djupare och är mer detaljerade. De andas lugn, ett lugn som fungerar läkande i vår pandemidrabbade nutid. Mycket i utställningen är också extremt vackert.

Liksom tidigare skildrar Fredrik Lindbergs måleri minnen och drömmar. Han berättar att han ibland drömmer nya målningar och då måste måla dem på en gång han vaknar. I en text i utställningen skriver han att ”Minnesbilder fungerar selektivt precis som drömmar, så motiven i bildvärldarna liknar troligen drömmar mer än verkligheten.” Men för mig har hans måleri fått ett mer direkt tilltal och ökad närvaro i samtiden.

Noggrant avbildade fåglar finns med på flera ställen. Någon är påhittad, som ugglan i Porträtt av en Träuggla. Den är ett porträtt av en träskulptur som föreställer en hittepåuggla. Bofinken på bilden bredvid ugglan, En bofink, är mer naturalistisk. Också ekorren i Ett hem är ett porträtt av en av Fredrik Lindbergs skulpturer. (Skulpturerna finns inte med i utställningen).
Andra populära fåglar i Lindbergs värld är hackspettarna och deras repetitiva hackande. Gröngölingar förekommer i två målningar: Jag är Gröngölingen och Du är också en Gröngöling. Och troligen är det dem som utställningens titel syftar på: ”2 hackar på”.

Vissa av målningarna refererar mer uppenbart till minnesbilder än andra, till exempel verk som Din blåa sommarklänning, Konsumtionshets och De säger att nere på byn har du inget att hämta.
Den öde norrländska landsbygden med övergivna hus, igenväxta åkrar, kalhyggen, enstaka människor, fåglar och vilda djur är återkommande motiv i Lindbergs minnesbilder. Men det är som om husen och ödemarkerna finns kvar än i dag, nu ännu mer förfallna, ännu mer övergivna. De finns där parallellt, i dåtid och nutid.

Fredrik Lindberg är född 1975 i Luleå. Han är även musiker i gruppen Alcohorses.


Text och foto: Karin Kämsby

Volym 2020-11-05

Länk till artikel

 

Karin Kämsby, Gnarp, är frilansjournalist med inriktning på kultur, foto och grafisk form. Hon gick ut journalisthögskolan i Göteborg 1980 och tog en fil. kand. dramatik, film- och teatervetenskap vid Stockholms universitet 1995. Senare har hon läst kompletterande universitetskurser i att skriva om konst och att skriva kulturkritik. Hon har frilansat som journalist sedan 2002, bland annat för Danstidningen, Mittmedia och SvD och har medverkat i Volym sedan 2003. Numera bedriver hon även egna projekt som skribent och fotograf.

 


Tillbaka till toppen