Stefan V Uhlinder, Restless, tryck på bomullscanvas. Detalj. ©Stefan V Uhlinder/Bildupphovsrätt 2019.

Lekfullt med starka färger

2019-03-29 14:22

Stefan V Uhlinder ställer ut på Galleri Sjögatan Sju

Sundvalls konstförenings Galleri Sjögatan Sju visar just nu verk av målaren och mönstermakaren Stefan V Uhlinder, Stockholm. Han ställer ut måleri, kollage samt mönstertryck på textil och papper. Motiven är lekfulla med starka färger och häpnadsväckande former.

Lekfullheten skapar en atmosfär av öppenhet och flyktighet i utställningen, som om verken vore tillkomna med lätt hand och gärna ville ge sig iväg. I kollaget The escape blir flyktigheten konkret. En krukväxt far iväg på en flygande matta i sällskap av några fjärilar.

Ett annat kollage, Guldtjuvarna, handlar om fåglar som sitter på grenar och har guldsmycken i näbbarna. Fonden är knallblå.
– Pariserblått. Det är en elak och invasiv färg, säger Stefan V Uhlinder.
Verket är en replik på William Morris Strawberry Thieves.
På avstånd ser kollagen ut att vara målade, det är först på nära håll som kanterna syns.

I utställningen finns flera stora, mönstrade vepor av tyg med tryckta mönster. Men det är inga enkla mönster. Stefan V Uhlinders mönster berättar historier och öppnar sig mot omvärlden.
– Det finns en associativ funktion i mönster, säger han. Mina mönster handlar om nånting men de symboliserar ingenting.
I sin presentation skriver han att ”Mönsterverk innehåller, i likhet med måleriet, associativa inslag. Jag eftersträvar både en direktverkande visuell output och att samtidigt 'väva in' en mer långsamverkande, associativ tråd i mina verk”.

I den stora vepan Restless skildras en brandgul, överhettad värld där stressade bin kämpar mot hettan. Deras bon har börjat brinna och det kommer att gå illa. Ett annat mönster, verket Nacht und Sonne, fick sin slutliga utformning genom att det blev misspass på tryckeriet så att mönstret med fåglar mot en natthimmel, fick vita konturer.

Mycket av arbetet med mönstren sker i Photoshop men allt som Stefan V Uhlinder tar in i datorn har han gjort manuellt innan. Hans mönstervärld borde vara en guldgruva för textilindustrin men han jobbar inte åt dem, så troligen har de inte upptäckt honom.

Parallellt med mönstren och kollagen så finns måleriet som en bärande kraft i konstnärskapet. Akvarellen BIO skildrar ett bisamhälle, ännu inte drabbat av överhettning, där idogt arbetande insekter flyger bland kupor i ett träd.

Stefan V Uhlinder har ateljé i kulturhuset Kapsylen på söder i Stockholm, ett arbetskooperativ som själv äger huset där verksamheten bedrivs. Han ingår också i konstnärsduon BU som består av honom själv och Helene Billgren. Hösten 2018 ställde de ut i Ahlbergshallen, Östersund.

Text och foto: Karin Kämsby

Volym 2019-03-29

Länk till artikel

 


Tillbaka till toppen