Emil Österholm, Det är oss ni är arga på, stengods 2018. ©Emil Österholm 2019.

Maskiner, robotar och annat skrot

2019-03-07 13:03

Emil Österholm ställer ut på Matfors bibliotek

En helt galen utställning kan nu ses i Matfors bibliotek, beläget ett par mil väster om Sundsvall. Det är keramikern Emil Österholm som går loss i en orgie av maskiner, robotar och skrot, allt förverkligat i keramisk lera som bränts till stengods.

Besökaren hälsas välkommen av en liten robotliknande figur med utsträckta armar. Titeln är Krabat. Den känsla som roboten förmedlar påminner om den ett litet barn ger uttryck för när det sträcker sina armar mot en. Tankarna går osökt till de robotkatter som förekommer på våra äldreboenden. Men Emil Österholms Krabat har mer själ än robotkatterna, trots att den inte kan prata. Eller jama.

Längre in står den enorma skulptur i stengods som fått ge namn åt hela utställningen: Vi kan aldrig börja för tidigt, bara för sent. Här har maskindelar, rör och gastuber staplats på varandra till ett oformlig, minst två meter högt torn. Färgen är brunaktigt metallisk och jag blir tvungen att gå fram och känna på ytan för att förstå att det är keramik. I all sin vansinnighet blir Vi kan aldrig börja för tidigt, bara för sent en infernalisk kommentar till allt det skrot och skräp vi människor sprider ut överallt i världen. Vi som egentligen aldrig kommit på idén att städa efter oss utan bara fortsätter att förstöra och skräpa ner. Den förstenade jättemaskinen blir en bild av alltings förgänglighet och en satir över människans destruktiva, miljöförstörande krafter.

På långväggen hänger ett självporträtt format som en antik mask med en spricka rakt genom pannbenet, näsan och munnen. I sprickan skymtar en rund form på väg att drejas fram. Här drejar konstnären fram sig själv och blir samtidigt själv en robot. Av foton att döma dessutom porträttlik. Bortsett från sprickan i ansiktet, den är mer virtuell.

Emil Österholms arbeten präglas av djup ironi och stor humor, men också sorg över hur människan hanterar sin värld. Skulpturerna befinner sig ungefär så långt från keramiska bruksföremål som det går att komma. Med en serie oanvändbara krukor uppnås massverkan. Titeln är träffsäker: Det är oss ni är arga på.

Några hyllmeter fylls av mindre robotar, många med röda såldmärken. Det här är konst som säljer, som folk vill ha hemma. Kanske finns det fler som behöver en satirisk kommentar till samtiden.

Emil Österholm är född 1985, växte upp i Kovland, Sundsvall och bor i Antjärn, Härnösand. Han är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, i Göteborg samt Konsthögskolan i Oslo. Utställningen är arrangerad av lilla, men ambitiösa, Matfors Konstförening.

Text och foto: Karin Kämsby

Volym 2019-03-07

Länk till artikel

 

 


Tillbaka till toppen