Två skulpturer av May Lindholm utförda i lera, akrylfärg och vax. Figurerna är stora och kompakta med röda frisyrer och stela drag runt den leende munnen.

May Lindholm: Dansande skulpturer med påklistrade leenden

2021-05-19 10:14

Utställning Härnösands konsthall

Konsthallens inbjudna utställare i maj är skulptören May Lindholm från Siljansnäs i Dalarna. Trots att entrédörren är stängd för besökare, kan man få en skymt av hennes utställning i konsthallens fönster. May Lindholm har placerat en av sina meterhöga skulpturer i den djupa nischen. Utifrån ser det ut som om den vinkar och lite retfullt vill locka in oss till utställningen, trots alla coronarestriktioner för offentliga lokaler.

”Fri” och ”Kompis” heter de två skulpturerna i bränd lera med inbjudande leenden och konstfärdiga frisyrer i korallrött, som möter upp med en lätt bugning i nedervåningens inre utställningsrum. Deras stora, kompakta kroppar är målade i ljus akrylfärg och ytbehandlade med vax. Kroppshållningen och det stela draget runt munnen gör att leendena ser ut att ha fastnat och känns efter ett tag både ansträngda och överdrivna.

Runt ”Fri” och ”Kompis” kroppar ser helsvarta, ansiktslösa och något spökliknande figurer ut att röra sig, till synes med mjuka rörelser på stora, svulstiga fötter. De upplevs vara gjorda i gummi men även de är utförda i lera.

Trampdynorna är det allra viktigaste för kontakten med underlaget i dansen, skriver May Lindholm i sin presentation. Hon är intresserad av kroppens alla rörelser. Inför arbetet med utställningen har hon därför besökt flera dansföreställningar och noga studerat dansarna, för att försöka komma på var i kroppen den verkande kraften, agensen, för rörelsen sitter och var den syns allra tydligast.

May Lindholm arbetar främst i lera men hon har också jobbat i betong, glas, metall och trä. För hållbarheten skull gjuter hon sina offentliga utsmyckningar i brons. I sitt hemlän Dalarna finns hennes verk på flera platser och hon är en aktiv konstnär med uppdrag både som konstkonsulent i Gagnef och lärare i skulptur på Fornby folkhögskola i Borlänge. I Svenska kyrkans regi har hon även deltagit i projekten ”Sjätte sinnet” och ”Se människan”. Det senare med konstinstallationen ”Gläntan” längs med den kulturstig som Leksands kommun gav till kronprinsessparet, som bröllopspresent.

Mina verk handlar om att få vara människa, skriver May Lindholm vidare i presentationen, vi duger och räcker till bara vi får känna tillförsikt och vågar tro och drömma!


Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist

Volym 2021-05-19 

Länk till artikel

Karin Lundqvist, Härnösand, tidigare bibliotekskonsulent för Region Västernorrland, fil. kand. i engelska, nordiska språk, litteratur-och konsthistoria, har skrivit litteraturrecensioner och krönikor för dagspressen, facktidningen Biblioteksbladet, kulturtidskriften Provins och om konst för Volym.
Jonas Lundqvist, Härnösand, konstnär/keramiker, gick ut Konstfack 1973, tidigare lärare på ABFs konstskola och teckningslärarutbildningen i Umeå, hemslöjdskonsulent på Region Västernorrland, har fotat genom åren, främst för Provins och Volym. 

 


Tillbaka till toppen