Martina Skyttberg, Lila #5 och Lila #6, screentryck och broderi på siden. ©Martina Skyttberg.

Skimrande textilkonst

2019-03-28 20:30

Martina Skyttberg på LUX

Att kliva in i Martina Skyttbergs värld är som att dyka ner i en skattkista fylld av skimrande smaragder och rubiner. Screentryck i flera skikt på siden med pärlbroderi skapar en magisk djupverkan. Det är ett häpnadsväckande hantverk där framför allt broderiet med de extremt små glaspärlorna imponerar. Intressantast blir det i Nostalgia 1, där pärlorna förtätats till organiska små kluster som växer sig samman och utåt.

I utställningstexten förklaras att ”Gång på gång är skogarna rosa” är ett pågående projekt som undersöker förändringar i naturen och i den textila processen. För mig blir de textila verken till kartbilder över obruten mark i ett slags paradisiskt tillstånd. Upplösta former går in och ur varandra på liknande sätt som i Gerhard Richters abstrakta måleri. Ibland framträder något vi känner igen, men det mesta är jungfruligt och abstrakt. I koloriten finns också ett släktskap med Richter. Färgerna har hos båda en lyskraft som vibrerar och tar för sig.

I utställningen känner jag mig som Hans och Greta när de upptäcker ett karamellhus i en upplyst glänta mitt i den mörka skogen. Jag blir lika förundrad över det jag ser. Ögongodis – ja, det är det verkligen. Ursäkta det lite slitna uttrycket men här gör det skäl för namnet. I sagan ruvar onda krafter bakom all kristyr och kanske saknar jag ett mörker under ytan, som får en att förlora fotfästet en aning. Även paradiset har sin orm. Men i stället kan jag frossa helt ostört och vem vill inte det?

Martina Skyttberg är född 1989 i Östersund och verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Konstfack och London Embroidery School.

Text och foto: Maria Ahlström

Volym 2019-03-28

Länk till artikel

 


Tillbaka till toppen