Stillbild från Zafire Vrbas videoverk ON ANIMALS AND CLEANING. ©Zafire Vrba 2019.

Swoosh hizz thump thump

2019-05-24 16:24

POP-UP-ljudkonst Hola folkhögskola

Under fyra dagar pågår en ljudkonstutställning på Länsmuseet Murberget, eller Västernorrlands museum som de numera kallar sig. Det är en helt fantastisk utställning av kursdeltagare på ljudkonstkursen på Hola folkhögskola. Den stora utställningshallens hjärta blir det kollektiva verket Ljudskogen, som är inspirerat av David Tudors ikoniska verk Rainforest. Det märks att kursdeltagarna kan sin ljudkonsthistoria. Verket består av flera upphängda objekt, var och en med en liten högtalare inbyggd i sig. En gammal docka, en kopparskål, en teburk och så vidare. De små högtalarna ger liv åt ett fint sammelsurium av små ljud och vibrationer.

Varje konstnär i kursen har också bidragit med ett eget verk. Jag älskar Eva Q Månssons geniala goth-stol med fyra hörlurar inkopplade. I dessa spelas en härlig mix av rymdljud, klipp från melodiradion och gamla stenkakor. Jag älskar Max Park Sigbjörns tonsatta dikter, Joel Pålssons hyllning till det avfolkade Prästmon, Cecilia Engbergs trekanaliga fältinspelningar och Stina Lundins viskande kudde. Ta sedan Zafire Vrbas videoverk ON ANIMALS AND CLEANING. I detta verk regisserar hen ett par skådespelare som städar loss iförda djurmasker. En speakerröst berättar om Sveriges rasbiologiska historia, bland annat. Jämförelsen mellan fascism och städhets är helt klockren. Verket visar också att ljudkonst kan bestå enbart av en mänsklig röst som talar, det behövs alltså inte alltid några spejsade ljudeffekter. I kulissen står kursens lärare Björn Eriksson, som inte på något vis försöker förhäva sig i den viktiga rollen han spelat för denna utställning.

Hur bra får en elevutställning egentligen vara, frågar jag mig. Jag har då inte sett eller hört något bättre och mer själfyllt på länge. Ni som läser kanske tycker att detta är en lite väl översvallande recension, men det struntar jag i. Sådan måste konstkritiken få vara ibland.

Text och foto: Alveola Ämting

Volym 2019-05-24

Länk till artikel

 


Tillbaka till toppen