Barbro Moström, Sammanhållning I. Bilden är beskuren. ©Barbro Moström.

Symfoni av färger

2019-09-15 12:54

Barbro Moström ställer ut på Härke konstcentrum

Scharlakansröda strimmor med ultramarina inslag. Snåriga linjer över koboltblåa sjok. Gult, rosa och hallonrött i lågmält samarbete. Orangea fläckar på täta mattor av grönt. Det är en symfoni av färger och stämningar i Barbro Moströms konstverk, framför allt i målningarna som visas i utställningen ”Sammanhållning m m” på Härke Konstcentrum.

Barbro Moströms måleri ger luft och syre åt egna associationer och det är ju det som är den abstrakta konstens stora fördelar. Konst som inte är en exakt avbild av verkligheten ger oss frihet och möjlighet till egna tolkningar. På så sätt är abstrakt konst både demokratisk och interaktiv.

Jag vaknar i daggvått gräs. I närheten porlar en bäck. En strömstare hoppar runt mellan stenarna. Det skvätter små vattendroppar lite här och var och jag känner hur livet rinner till och sätter fart på blodomloppet. Det blålila övergår till djupt purpurrött.

Det finns inget stilmässigt unikt över Barbro Moströms måleri, men hennes lyhördhet för färger får det att sjunga om målningarna. Det uppstår ljuv musik för den som är tillräckligt mottaglig. Sammanhållning I bjuder på välbehövligt motstånd för ögat med sina vindlingar och lite stökiga kolorit. Utsparade vita fält ger också luft åt kompositionen och tyder på mod hos konstnären. Modet att inte fylla hela ytan och att sluta i tid. 

Barbro Moström, Sammanhållning I. ©Barbro Moström.
Barbro Moström, Sammanhållning I
©Barbro Moström.


Ibland blir färgen lite väl motsträvig för sitt eget bästa, men i sina finaste stunder går tankarna till den framlidne konstnären Per Kirkeby. Han hade en exceptionell förmåga att få kulörerna att samverka. Jag vet ingen annan som hade ett så absolut gehör för färgernas väsen som han. Men till skillnad från Barbro Moströms luftiga motiv, täckte Per Kirkeby hela ytorna med färg, även på djupet. Vissa målningar jobbade han flera år med och tidslager av färg skapades.

Barbro Moström visar även några textilcollage i sin utställning. I mötet med de eleganta och knivskarpa formerna fantiserar jag om hur collagen skulle arta sig i större format. Skulle det ge utrymme till mer dynamiska och friare former, liknande det jag ser i måleriet?

”Sammanhållning m m” är precis som titeln anger, en fint sammanhållen utställning som bådar gott för framtiden för Östersundsbon Barbro Moström, som har satsat på konsten relativt sent i livet. Senast hon medverkade i konstsammanhang var på Mitt-Salong 2019.

Text och foto: Maria Ahlström

Volym 2019-09-15

Länk till artikel

 


Tillbaka till toppen