
Upprörande iakttagelser från Norrlands inland i serieform
2025-02-17 17:04
Mats Jonsson på Sundsvalls konstförening
Mats Jonsson, den riksbekante serietecknaren som övergav Stockholm för uppväxtens Kramfors och där upptäckte att han var same, ställer ut hos Sundsvalls konstförening. Det är en utställning som tål att begrundas, fylld av upprörande men också roliga iakttagelser från den norrländska samtiden.
Utställningen har ingen titel. Det har däremot de utställda teckningarna och serierna. Nyast är en serie med åtta tuschteckningar, alla utom en med motiv från Sundsvall, där Mats Jonsson pluggade i början 1990-talet. Han poserar själv i förgrunden på varje bild. Stadsmotiven är sådana som alla Sundsvallsbor kan känna igen. En teckning med titeln ”Min stora dag” visar Sveateatern, där Mats Jonsson, iförd samisk högtidsdräkt, står på plats. Bilden handlar om den dagen hösten 2024 då han var på väg till Mittuniversitetet för att promoveras till hedersdoktor. I en annan bild, ”Döden och skatterna”, syns Skatteverkets byggnad på Storgatan, med Skatteverkets logga i bildens högerkant och en yngre, mer ångestfylld version av Mats Jonsson till vänster. En annan teckning, ”När det regnar manna”, visar honom själv som barn utanför det gamla Forum-varuhuset på Stora torget. På varuhuset vajar fyra flaggor med Kooperativa förbundets tidigare logotyp, en oändlighetssymbol.
Det självbiografiska är ett genomgående tema i konstnärskapet. I ett pressmeddelande från Mittuniversitet i samband med doktorspromoveringen konstaterar han att det ”blivit ett övergripande projekt att skildra hela mitt liv i serieform”. På senare år har han rört sej mot de större sammanhangen och fördjupat sig ”i ämnen som den svenska skolan, klyftan mellan stad och landsbygd och det kulturella folkmordet på det skogssamiska folket”. Den senaste boken ”När vi var samer”, handlar om just utplåningen av skogssamernas kultur och hur det samiska ursprunget blev skambelagt och hemligt. Mats Jonsson och hans familj upptäckte sina skogssamiska rötter efter farfaderns död när de öppnade en svepask som varit låst och förbjuden i alla år. I utställningen visas 19 originalsidor från boken, samt två tryckta sidor från serien om ”Stalo och glaskulan”. Stalo är en ondskefull, mytisk figur i samisk tradition.

Mats Jonsson arbetar ofta utifrån foton som han arkiverat och berättar sin historia i både ord och bild. Han har ingen formell konst- eller serietecknarutbildning, men har ritat serier sedan barndomen. Han jobbar inte digitalt utan tecknar med blyerts på kartong och fyller sedan i med tusch.
Det är mycket text i många av hans bilder, vilket gör att utställningen kräver sin tid. Mycket andas uppror, protest och dräpande humor. Här synliggörs hur orter, kommuner och län i Norrland kämpar mot varandra om krympande resurser. Seriesidan ”Ådalen reser sig igen”, publicerad i Aftonbladet 2015, handlar om en stor demonstration i Kramfors mot planerna att lägga ner Sollefteå sjukhus. I år, tio år senare, har dessa planer åter aktualiserats. En annan serie, ”Kramfors Pride”, publicerades 2023 i Dagens Nyheter och skildrar Mats Jonssons flytt till hemorten 2020. Han återser Bollstabruk, en ort präglad av avfolkning och nedläggningar, men vars bruttoregionalprodukt per capita är dubbelt så stor som Stockholms. I serien berättas också om Kramfors Pride (vars arrangörer kom från Sundsvall) och om unkna värderingar som lever kvar. Detta i en trakt där ”eldsjälar och entreprenörer kan brinna hur mycket som helst” men ”Så länge industrins vinster flödar härifrån. Så länge kommunens skatteintäkter krymper, är det som att bygga i lera”.
I sin enkla uppriktighet är det här en mycket sevärd utställning. I den visas även historiska samiska föremål utlånade av sundsvallsprofilen och samlaren Birger Nordin, vilket skapar en nyanserad bakgrund för Mats Jonssons konst. För närvarande jobbar han på en ny bok som ska handla om 1990-talet i Stockholm – en berättelse om relationer, som han beskriver som opolitisk och ofarlig. Tro det den som vill.
Text: Karin Kämsby
Foto: Mats Jonsson
Fotnot: Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningar, Hey Princess, Pojken i skogen, I detta satans rum och Mats kamp. Pojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. Hey Princess har även givits ut i USA. Han har även givit ut den 26-sidiga prosaboken Apburen (Orosdi-Back 2012) och barnboken Monstren i skogen (Alfabeta, 2013). 2003-2018 var han redaktör för Galago. 2017 gav han ut Nya Norrland, om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av framförallt Norrlands inland. Hösten 2021 utkom När vi var samer där Mats Jonsson berättar sin egen samiska historia och hur det gick till när svenska staten utplånade skogssamerna som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag.
Källa: Galago
Volym 2025-02-17
Karin Kämsby, Gnarp, är frilansjournalist med inriktning på kultur, foto och grafisk form. Hon gick ut journalisthögskolan i Göteborg 1980 och tog en fil. kand. dramatik, film- och teatervetenskap vid Stockholms universitet 1995. Senare har hon läst kompletterande universitetskurser i att skriva om konst och att skriva kulturkritik. Hon har frilansat som journalist sedan 2002, bland annat för Danstidningen, Mittmedia och SvD och har medverkat i Volym sedan 2003. Numera bedriver hon även egna projekt som skribent och fotograf.