Dokumentation från artist talk med Ryo Ikeshiro på Västernorrlands museum i Härnösand i oktober. Bilden visar verket Construction in Kneading (2013-16), immersive generative audiovisual performance. ©Ryo Ikeshiro.

AIRY

2018-11-09 11:43

Nytt spännande projekt igång i regionen

Region Västernorrlands nya projekt AIRY, Artist in residence, har startat under hösten och är planerat att pågå under en treårsperiod för att sedan förhoppningsvis ha blivit väl förankrad till att fortsätta som en bestående verksamhet här i regionen. Det handlar om vistelser för arbete med keramik på Ålsta folkhögskola, poesi på Österåsens hälsohem och ljudkonst på Hola folkhögskola. Både nationellt och internationellt verksamma konstnärer kan söka. Utifrån ett stort antal ansökningar valde en jury de tre konstnärerna Alan Waters, skulptör från England, Kaisa Aglen, poet från Norge och Ryo Ikeshiro, ljudkonstnär från Japan, nu bosatt i Polen, som blev först ut när projektet körde igång i september.

Explaining the place with sound”

Ryo Ikeshiro har arbetat med ljudkonst i 15 år. Innan dess studerade han klassisk musik och spelar piano och olika stränginstrument som till exempel San Shin som betyder 3 strängar. Han spelar på den speciella varianten av instrumentet från ett litet område i södra Japan där man använder ormskinn (i andra delar av Japan används kattskinn) i tillverkningen av instrumentet. Ikeshiro blev tipsad av en vän att söka till Hola och något som avgjorde att han sökte var att det skulle ge honom tid att testa och utveckla idéer utan press på resultat, inget krav på att skapa ett färdigt verk. Innan chattsamtalen med Björn Eriksson, lärare på Hola och även kontaktperson för AIRY, hade han ingen förutbestämd projektidé som skulle förverkligas. När han sedan fick veta vilken utrustning och vilka möjligheter som fanns kom idéerna. Ryo Ikeshiro började fundera på hur han kunde arbeta vidare med sitt koncept där han vill förklara platsen med ljud. Väl där på plats startade han sökandet efter nya ljud och insamlandet av ny bildinformation med 360 graders fotovinkel.

Finding new sounds, composing for computors"

Av datainformation, inprogrammerade algoritmer, matematiska kompositioner för digitala ljud- och bildprojektioner skapar Ryo Ikeshiro sina verk där spännande kombinationer uppstår med nya former av ljud och bild.

 


Ryo Ikeshiro. Ljudinspelning ute, på fyra meters höjd i hård vind. Den tekniska utrustningen fick tejpas fast för att inte skapa oönskade ljudeffekter.


Different scale of time”

När han startade sitt arbete på Hola började han undra vad det egentligen var han gjorde. Där var alldeles tyst, ingenting hördes. Allt var stilla, inget hände. ”Här står jag och spelar in tystnaden, det finns ju inga ljud här!” Som ljudkonstnär uppvuxen i Japan och verksam i storstäder som London och Warszawa blev det här en alldeles speciell upplevelse. När Ikeshiros sinnen vant sig vid tystnaden upptäckte han att det faktiskt fanns ljud. Ljud han kallar tysta ljud som fick honom att börja tänka på tid som passerar. Och så kom tåget. Tåget som passerade, med stora mellanrum, men inte stannade. Ett påtagligt ljud i det övrigt så tysta. På frågan hur han tillbringat tiden på Hola blev svaret: Waiting for the train to come!


Text och foto: Ann-Kristin Källström

(När det blev aktuellt att skriva om AIRY hade Kaisa Aglen redan avsluta sin vistelse och hunnit lämna Österåsen. Alan Waters behövde tyvärr återvända hem innan han hunnit börja sitt arbete, på grund av ett dödsfall i familjen. Förhoppningsvis kommer han ha möjlighet att komma tillbaka och genomföra sitt tänkta arbete med keramik på Ålsta.)

Information om AIRY finns på Region Västernorrlands webbplats och även på hemsidorna för respektive platser för AIRY.

Volym 2018-11-09

Länk till artikel

Länk till artikel i pdf-format


Tillbaka till toppen