Faraj i Kramfors blev tandhygienist av en slump: ”Solklart att flytta tillbaka hit”
2024-06-03 07:30
Faraj Abdi har alltid haft ett intresse för att jobba inom vården, och att det blev just tandhygienistyrket var faktiskt mer av en slump. Han kom in på flera utbildningar – men det var arbetet med patienter som avgjorde yrkesvalet.
– Jag möter patienter i alla åldrar, det tycker jag är kul. Alla har sin charm, säger han.
Fyra våningar upp i huset snett mittemot Christoffergallerian i Kramfors, jobbar 23-årige Faraj Abdi på Folktandvården. Han är nyutbildad tandhygienist och hjälper såväl unga som gamla med tandhälsa.
– Som tandhygienist får jag jobba självständigt. Samtidigt jobbar jag också i team med tandläkare och tandsköterskor, säger han.
Fler män blir tandhygienister
Allt fler killar läser till tandhygienist, ett annars kvinnodominerat yrke. I Farajs klass på den treåriga utbildningen i Umeå, var fem av 17 studenter killar, så yrket blir alltmer populärt bland män. Som tandhygienist möter man många patienter dagligen.
– Det blir många undersökningar, jag informerar om munhygien, om vikten av att ha bra kostvanor och – så klart – att minska på sockerintaget, säger Faraj.
– Om vi tandhygienister upptäcker något under undersökningen brukar vi kalla in tandläkare, men oftast kan vi enkelt ställa diagnoser som karies och parodontit (tandlossning). När något ligger utanför vårt kunskapsområde samarbetar vi med tandläkare, som förklarar för patienten vad som avviker från det normala.
Vad kan det röra sig om?
– Mycket kan handla om slemhinnor, att något ser annorlunda ut, att tandköttet inte är friskt eller besvär med visdomständer. Det kan också handla om ortodonti, avvikelser i bettet.
Intresse för vården
För 13 år sedan kom Faraj och hans familj till Boden från Somalia, men bosatte sig sedan i Kramfors. Han läste naturvetenskapliga programmet på Ådalsskolan och ville sedan studera vidare.
– Jag har alltid haft ett intresse av att jobba i vården, men visste inte vilken inriktning. Jag blev antagen till biomedicinprogrammet, men tackade nej. Det blev rätt ändå, jag får jobba med patienter, säger Faraj.
Återvände till Kramfors
I framtiden kan han tänka sig att läsa vidare, kanske till tandläkare. Men det är fem års studier till, utöver det treåriga tandhygienistprogrammet han redan läst.
– I nuläget vill jag bara jobba och använda mina tandhygienistkunskaper och utvecklas inom yrket, säger Faraj.
För honom var det också självklart att återvända till Kramfors efter studierna.
– Jag vill alltid bo nära familjen, det var solklart att flytta tillbaka hit, avslutar Faraj.