Tandläkarstudenten Roxanna Barghi i tandvårdskläder utomhus framför Folktandvården Kvissleby utanför Sundsvall.
Roxanna Barghi sommarjobbar på Folktandvården Kvissleby, där hon även jobbade som lärling i höstas. ”Det är jättehärligt här, väldigt bra stämning och jag får bra hjälp av kollegorna”, säger hon.

Från lärling till tandläkarstuderande – Roxanna om första terminen: ”Otroligt spännande”

2024-06-20 13:00

Sundsvallstjejen Roxanna Barghi, 19, har precis börjat sommarjobba efter att ha läst första terminen på tandläkarprogrammet i Umeå. På Kvisslebykliniken började hon i höstas som lärling och under den tiden mognade beslutet att bli tandläkare fram.

– Jag fick se vad tandläkare faktiskt gör. Jag tänkte att det här är någonting jag skulle kunna tänka mig att jobba med, jag tycker om patientkontakten, säger Roxanna.

Sex unga tandvårdslärlingar utomhus i en gruppbild.
Av totalt sex lärlingar har minst tre börjat studera till tandläkare eller ska söka utbildningen. Roxanna Barghi är en av dem.

Hälften ska bli tandläkare

I september började sex lärlingar på olika kliniker i Folktandvården Västernorrland. Minst tre av dem går nu eller ska börja en tandvårdsutbildning. En av dem är Roxanna. Hon sökte och kom in på tandläkarprogrammet i Umeå, en femårig utbildning.

– Nu har jag läst en termin och det har varit väldigt roligt, och otroligt spännande. Jag har fått lära känna nya människor och lära mig mycket, säger hon och erkänner att det ibland varit tungt med mycket studier.

– Men framför allt har det varit roligt. Jag känner att jag kommer att fortsätta utbildningen, det är något jag vill göra.

Två tandläkarstuderande förbereder ett undersökningsrum tillsammans.
Sundsvallstjejerna Roxanna och Rawan Jalilati lärde känna varandra via studierna i Umeå. Nu sommarjobbar de tillsammans på FTV Kvissleby.

Sommarjobb som tandsköterska

Roxanna är inne på sin andra sommarjobbsvecka och har redan provat på saker hon inte gjorde som lärling.

– Jag har testat att ta röntgenbilder men annars jobbar jag som extra tandsköterska. Det är kul, jag har fått vara med på rotbehandlingar och fått en mer noggrann genomgång.

Vad är det roligaste med tandvård?

– Det är roligt att vara med på ortodontikontroller. Om till exempel ett barn har något slags bettfel, får tandställning och reglering, att se före och efter, säger Roxanna och fortsätter:

– Att man kan ta bort en persons smärta på kort tid. Jag tycker det är fantastiskt faktiskt.

 Här kan du läsa mer om lärlingsprogrammet: Folktandvården Region Västernorrland - Lärlingar (rvn.se)

 

FAKTA: Folktandvården Västernorrlands lärlingsprogram

Lärlingsprogrammet innebär en sex månader lång anställning som tandvårdsbiträde och syftet är att unga Västernorrlänningar ska få en större inblick i tandvårdsyrkena och förhoppningsvis välja att utbilda sig och arbeta inom tandvården i framtiden.

 


Tillbaka till toppen