Lena Ljungberg, pensionerad tandsköterska står utomhus framför en byggnad.
Lena Ljungberg saknar jobbet på Folktandvården ibland, och hälsar på då och då.

Lena stannade kvar hela yrkeslivet: ”Folktandvården ligger mig varmt om hjärtat”

2024-06-25 08:00

Lena Ljungberg har ägnat hela sitt arbetsliv åt Folktandvården, på olika ställen och i olika roller men har alltid trivts. Nu när det snart är ett år sedan hon gick i pension, har hon hittat en ny uppgift.

Vi träffas lite innan den årliga pensionärslunchen utanför Sankt Petrilogen, där Folktandvården tackar de trotjänare som gått i pension det senaste året. På frågan om hon saknar jobbet, svarar hon:

– Ja, ibland, kanske mest från början. Jag hjälpte till vid tre tillfällen, men sedan november har jag inte varit in. Annars hälsar jag på ibland, säger Lena Ljungberg.

Fick jobb direkt

Hennes resa inom Folktandvården började redan 1979, som sterilbiträde. Hon sökte till tandsköterskeutbildningen året därpå och fick sedan jobb direkt på den numera nedlagda kliniken i Fränsta. Sedan följde arbete på Folktandvårdens kliniker i Ånge, Stöde (också nedlagd) och Matfors.

I årsskiftet 2011–2012 flyttade hon och dåvarande maken till Stockholm,

– Jag kände att jag ville göra något helt annorlunda och jobbade inom bettfysiologi på Eastmaninstitutet, (en del av Folktandvården i Stockholms län, reds anm), säger Lena Ljungberg.

”Folktandvårdare”

Där var hon kvar i drygt fyra år innan hemlängtan blev för stor. I Sundsvall fanns döttrarna och barnbarn. Nästa arbetsplats blev Folktandvården Centrum, och där jobbade Lena Ljungberg fram till pensionen i juni i fjol. Hon har stannat i Folktandvården hela sitt yrkesliv.

– Min dåvarande chef sa till mig att jag alltid varit en folktandvårdare, och Folktandvården ligger mig varmt om hjärtat. Jag har trivts jättebra med verkligen fina arbetskamrater, säger Lena Ljungberg.

Den privata tandvården har inte lockat?

– Nej, aldrig för jag har haft det så bra där jag har jobbat, på alla ställen. Jag har provat på både små och stora kliniker och fått utvecklas. Man behöver inte bara assistera, det går att göra annat och jag hade den fördelen att jag blev administratör på Centrum.

Ny sysselsättning

Nu har Lena Ljungberg hittat en ny uppgift – som skolvolontär i en årskurs 1-klass och som vikarie inom fritids.

– Det är helt annorlunda än Folktandvården, man känner sig mer som en mormor/farmor som tar hand om barnen när de ramlar och gör illa sig och plåstrar om dem. Man behövs.

Viktigt att ha roligt

Innan vi skiljs åt och lunchen börjar, ger hon ett tips till medarbetare i Folktandvården, som fått henne att stanna kvar.

– Ha roligt på jobbet, det är jätteviktigt! Jag vet att det finns dagar då det är ett helsike, men det blir roligt efteråt.

 

FAKTA: Lena Ljungberg

Bor: Sundsvall

Ålder: 67 

Familj: Tre vuxna barn och fyra barnbarn.

Gör: Pensionär och volontär. Älskar att spela golf.

Yrkesliv: Tandsköterska och administratör på Folktandvården i Stöde, Fränsta, Matfors, Ånge, Stockholm och Sundsvall.


Tillbaka till toppen