Anna Erikson Lorenzo, övertandläkare tandregleringen Ö-vik, Kristin Öström, tandsköterska, tandregleringen Sundsvall och Siv Sundlöf, ortodontiassistent tandregleringen Sundsvall samarbetar i Härnösand för att korta köerna i Sundsvall.
Anna Erikson Lorenzo, övertandläkare tandregleringen Ö-vik, Kristin Öström, tandsköterska, tandregleringen Sundsvall och Siv Sundlöf, ortodontiassistent tandregleringen Sundsvall samarbetar i Härnösand för att korta köerna i Sundsvall.

Tandregleringspatienter behandlas i Härnösand – minskar köer och miljöpåverkan

2023-10-24 14:23

I september började ortodontipatienter, det vill säga tandregleringspatienter, att behandlas på Folktandvårdens klinik i Härnösand. I vanliga fall måste Härnösandspatienterna åka till Sundsvall för behandling, men nu kan några av dem få hjälp på hemmaplan i stället.

Det här är ett resultat av ett samarbete mellan ortodontiklinikerna i Sundsvall och Örnsköldsvik, och ska bland annat se till att resurser används på bästa sätt. Samarbete sker också mellan specialisttandvården och allmäntandvården i Härnösand. Tandreglering är en specialistklinik dit patienter remitteras från allmäntandvården.

 – Det är väldigt mycket win-win, säger Sevinj Maharramova, som bokar in Härnösandspatienterna från tandregleringen i Sundsvall, och tillägger:

– Vi gör det här för att minska köerna, få kompetensutbyte och bli mer miljövänliga genom att minska antalet resor. Framför allt att minska köerna, det är vårt främsta mål, säger Sevinj.

Bild2.jpgTandsköterskan och administratören Sevinj Maharramova är spindeln i nätet på tandregleringen i Sundsvall.

Sevinj är den som kontaktar patienterna och förklarar att de ska till Härnösand och inte till Sundsvall.

– De blir jätteglada att få komma dit. Tyvärr kan vi inte ta emot alla, säger Sevinj.

Långa köer

På tandregleringen i Sundsvall är köerna långa och tankar på att öppna en ”filial” på Härnösandskliniken har funnits ett tag. Av resursskäl har det inte varit möjligt att köra i gång – förrän nu. Övertandläkare Anna Erikson Lorenzo reser varje måndag från Ö-vik till Härnösand för att hjälpa till.

– Vi behandlar patienter från kölistan i Sundsvall som bor i Härnösand, och även vissa som har en pågående behandling med tandställning, eftersom vi vill ha en blandning med både nya patienter som ska börja få tandställning och de som redan har tandställning. Vi tar patienter som passar in så att vi får ett bra arbetsflöde, säger Anna.

Miljövinster

Till sin hjälp har Anna ortodontiassistenten Siv Sundlöf och tandsköterskan Kristin Öström. Varannan tisdag tar de själva emot patienter på Härnösandskliniken. Siv och Kristin arbetar båda i Sundsvall, men bor i Härnösand. Nu blir det färre resor med bil och buss, både för personalen och för patienterna. Klimatsmart helt enkelt.

– Nu kan jag ta cykeln, det tar sju minuter. Annars är det nästan en timme till jobbet, säger Kristin.
– Jag bor lite utanför så jag tar bussen nu, en halvtimme har restiden minskat. Jag åker bil till Sundsvall, säger Siv.

Bild3.jpgKristin Öström, Anna Erikson Lorenzo och Siv Sundlöf är teamet som tar emot Härnösandspatienterna. ”Vi kommer att jobba så mycket vi kan, men vi hinner inte med alla som bor i Härnösand”, säger Anna Erikson Lorenzo.

Vilka fler fördelar finns det med att jobba på det här sättet?

– Fördelarna är att vi jobbar ihop oss mellan Ö-vik och Sundsvall. Vi är en tandregleringsklinik rent administrativt men det är ganska långt mellan oss. Nu möts vi på mitten, samarbetar och lär av varandra på olika sätt, det är väldigt bra, säger Anna.

– Det är lärorikt, man får se hur andra jobbar, säger Siv, och Kristin, som håller på att utbilda sig till ortodontiassistent håller med.

– Det är väldigt roligt, alla är positiva.

Kan samarbetet komma att utökas?
– Det vore kul om det skulle bli så, säger Siv.

Skapar vi-känsla

Sonja Sandberg, enhetschef på Folktandvården Härnösand berättar att medarbetarna på kliniken är väldigt glada över samarbetet. De får möjlighet att rådfråga specialister på plats vilket ökar medarbetarnas kompetens.

– Det här känns så roligt! Det blir en vi-känsla när specialist- och allmäntandvården är här på kliniken. Kanske kan detta ge ringar på vattnet så att fler kliniker utökar samarbetet mellan specialist- och allmäntandvård, avslutar Sonja.


Tillbaka till toppen