Tandlossning

Att tänderna ska lossna känns både otäckt och ofattbart, och är någonting man knappt tror kan hända. Men faktum är att ungefär var tionde person i Sverige drabbas av tandlossningssjukdomar.

Bort med placken!

Att förebygga tandlossning handlar, som så mycket annat, till stor del om rengöring. Om du missar att borsta tänderna bildas - redan efter ett dygn - plack (bakteriebeläggningar) på tandytan närmast och längs tandköttskanten och mellan tänderna. Den gamla placken måste bort och ny plackbildning förhindras - annars uppstår så småningom en tandköttsinflammation (gingivit), kroppens försvar på bakteriernas angrepp.

Första tecknet på tandköttsinflammation kan vara att tandköttet närmast tänderna svullnar och blir rödare till färgen. Ytan blir blank och tandköttets strama anslutning till tanden försvinner. Tandköttet kan kännas ömt och det börjar lätt blöda när du borstar tänderna. Om tänderna rengörs noggrant minst en gång per dag, brukar inflammationen läka ut inom några veckor. Tandköttet blir friskt och stramt igen.

Tandsten måste skrapas bort

En tandköttsinflammation som inte behandlas kan utvecklas till parodontit - tandlossningssjukdom. Det innebär att bakterierna på tandytan växer ned i den lilla tandköttsficka som uppstått och förorsakar en djupare inflammation som nu också skadar rothinnan och käkbenet. Tandköttsfickan fördjupas ytterligare.

Den gamla placken (bakterierna) runt tänderna och nere i tandköttsfickan förkalkas så småningom och blir till tandsten. Förkalkad plack - tandsten - måste skrapas bort av en tandhygienist eller tandläkare.

Om sjukdomen inte upptäcks och behandlas kan infektionen sprida sig ännu mer. Tandköttsfickan blir allt djupare. Tandens fäste kan bli helt förstört och tanden kan lossna. Det kan gå snabbt eller långsamt - ofta utan att du märker det. För dig som regelbundet besöker din tandläkare eller tandhygienist ska detta dock aldrig behöva inträffa.

Rätt behandling

Om sjukdomen har spridit sig så här långt bör du genast ta kontakt med tandläkare eller tandhygienist - om du inte redan gjort det. Behandlingen innebär att bakterier och tandsten på rotytan, liksom bakterier i tandköttsfickan avlägsnas. Du får dessutom lära dig hur en riktigt djupgående och ordentlig tandrengöring går till.

I vissa fall räcker det inte med den här typen av behandling utan en tandköttsoperation blir nödvändig. Ta det säkra före det osäkra och låt det inte gå så långt.

Förebygg i tid

Det finns några saker som är bra att ha i tankarna om du vill undvika tandlossning:

  • Borsta tänderna noggrant varje dag och använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. Gör rent alla tandytor - även mellan tänderna.
  • Rök inte! Undersökningar visar att rökare oftare drabbas av mer svårbehandlad tandlossningssjukdom.
  • Var uppmärksam när du borstar tänderna. Om tandköttet känns ömt och blöder under en längre tid - kontakta din tandläkare.
  • Besök oss på Folktandvården regelbundet. Ju tidigare problemen upptäcks, desto enklare blir de att åtgärda.

Tillbaka till toppen