Administrering eller överlämnande av läkemedel i ordinärt eller särskilt boende
Administrering av läkemedel är en uppgift för den sjuksköterska som ansvarar för personens vård. Sjuksköterska inom den kommunala hälso- och sjukvården kan delegera administrering av läkemedel till en annan befattningshavare som bedömts ha tillräckliga kunskaper (reell kompetens) för uppgiften (SOSFS 1997:14).
Huvudregeln är att den ansvariga sjuksköterskan ska ta fram, iordningställa, eventuellt tillreda och administrera läkemedlet/en till den enskilde. Vid administrering av läkemedel ska vårdtagarens identitet kontrolleras så att iordningställd dos tillförs rätt person. Den som överlämnar läkemedlen ska kontrollera att rätt antal tabletter finns i dospåsen/bubblan eller dosetten. Dospåse öppnas i samband med överlämnandet. Jämförelsen ska göras mot ordinationshandlingen som därför ska finnas tillgänglig vid överlämnandet.
Vid överlämnandet ska patienten få nödvändig information, till exempel om hur och när läkemedlet ska intas (till exempel under tungan, till eller mellan måltider). För att undvika förväxling bör överlämnande och intag ske i patientens rum/lägenhet.
En sjuksköterska som själv administrerar läkemedel till vårdtagare får då tillfälle att ge nödvändig information om hur läkemedlen ska intas, observera effekter och eventuella biverkningar av det givna läkemedlet. Sjuksköterskan ska även med hänsyn till patientens allmäntillstånd bedöma om kontraindikationer för läkemedel eller ordinerad dos föreligger, till exempel vid vätskebrist.
Då läkemedel administreras av annan befattningshavare efter delegering, ska den sjuksköterska som ansvarar för vårdtagarens vård alltid hålla sig informerad om vårdtagarens medicinering och utöva erforderlig tillsyn. Det är viktigt att man vid all läkemedelsbehandling observerar tecken på biverkningar och rapporterar gjorda iakttagelser.
Misstanke om läkemedelsbiverkningar ska alltid rapporteras till ansvarig läkare.
Uppmärksamma att vårdtagare med dosdispenserade läkemedel kan ha ytterligare läkemedel till exempel från dosett eller flytande läkemedel.
Vid delegerad administrering
Vid delegerad administrering i öppen hälso- och sjukvård kontrolleras antal tabletter/doser mot ordinationshandling. Överlämnandet signeras på särskild signeringslista av den person som administrerar läkemedlet. Obs! Signeringslistan är inte en ordinationshandling. Ansvarig sjuksköterska ansvarar för att signeringslistan är aktuell och att den sparas i tre år. Aktuella signeringslistor samt förtydligande av personalens signaturer bör förvaras tillsammans med den enskildes läkemedel.
Läkemedel att ta vid behov
När en vårdtagare inom den öppna hälso- och sjukvården får ett läkemedel som ordinerats vid behov ska en bedömning av ansvarig sjuksköterska göras. Sjuksköterskan ansvarar för att lämplig mängd ordinerat vid behovs läkemedel finns tillgängligt på ett patientsäkert sätt. Den som överlämnar vid behovs läkemedel ansvarar för att dokumentera.
Dokumentationen innefattar:
- datum och tidpunkt för överlämnandet
- effekten av läkemedlet.
På läkemedelslistan/dosreceptet ska tydligt finnas angivet:
- vid vilket tillstånd läkemedlet får ges
- läkemedlets styrka, dosintervall och maxdos per dygn.
Ansvarig sjuksköterska ansvarar för utvärdering och uppföljning samt dokumentation av vid behovs läkemedelsbehandling.