Allmänt om läkemedelshantering
Läkemedelshantering är reglerat i lag. Syftet med kapitlet läkemedelshantering i Mitt Läkemedel är att åskådliggöra de nationella regelverk som gäller för hälso- och sjukvårdens läkemedelshantering i Västernorrland för att säkerställa en patientsäker läkemedelshantering i alla led.
Läkemedelshantering är den vanligaste medicinska åtgärden. Med läkemedelshantering avses ordination, iordningställande, administrering, rekvisition och förvaring av läkemedel.
Kapitlet läkemedelshantering innehåller riktlinjer och rutiner för ordination och hantering av läkemedel i öppenvård, slutenvård och tandvård. Det kan användas som stöd för arbetet med att utforma och revidera verksamheternas lokala instruktioner för läkemedelshantering.
Föreskrifter och allmänna råd
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården, (HSLF-FS 2017:37), är en gemensam föreskrift för all ordination och hantering av läkemedel. Föreskrifterna ska tillämpas i verksamhet som omfattas av Hälso- och sjukvårdslagen (HSL, SFS 2017:30).
Kapitlet läkemedelshantering, riktad till hälso- och sjukvård i Västernorrland grundar sig på:
- Svensk författningssamling (SFS)
- Socialstyrelsens föreskrifter
- Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS)
- Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS)
- Strategi för läkemedel med information från Läkemedelskommittén och Läkemedelsenheten
Roller/Ansvarsfördelning
Ansvarig för revidering av läkemedelshanteringskapitlet är Terapigrupp läkemedelshantering som även inkluderar representanter för Medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS) i kommunerna i Västernorrland.
Läkemedelskommittén är uppdragsgivare.