Gränsdragning patientens och sjukvårdens ansvar
Ställningstagande till pågående läkemedelsbehandling vid inskrivning
Vid inskrivning av en patient i slutenvård ska hälso- och
sjukvårdspersonal (sjuksköterska, läkare) ta ställning till om
patienten har möjlighet att själv fortsätta ansvara för sin egen
pågående läkemedelsbehandling eller om läkemedlet istället ska
administreras och överlämnas av hälso- och sjukvårdspersonalen.
Patientens egna läkemedel kan i slutenvård användas under förutsättning att patienten givit sitt medgivande. Ögondroppar, astma/kol-läkemedel och licensläkemedel är exempel där det kan vara svårt att tillhandahålla korrekt produkt med kort varsel. I dessa fall kan patientens egna läkemedel användas.
Användning av patientens medhavda läkemedel får ske under förutsättning att:
- ansvarig läkare godkänt att behandling med dessa läkemedel kan fortsätta efter inskrivning
- läkemedlen inte skadats eller passerat utgångsdatum
- det finns lokala rutiner för hantering av patientbundna läkemedel
- beslutet om användande av patientens egna läkemedel finns dokumenterat i ordinationshandling
- det är dokumenterat i ordinationshandlingen om patienten själv sköter administreringen av läkemedel.
Medhavda läkemedel förvaras inlåsta i patientbundet skåp/läkemedelsvagn eller läkemedelsrum mellan dos tillfällen. Förvaring ska ske avskilt från övriga läkemedel i läkemedelsrummet. Läkemedel som det krävs omedelbar tillgång till och som patienten själv administrerar, kan patienten förvara tillsammans med sina personliga tillhörigheter.
Egenvård
Ett sätt att skilja på hälso- och sjukvård och egenvård är att bedöma om åtgärden kräver medicinskt utbildad personal. Om det krävs medicinskt utbildad personal är det fråga om hälso- och sjukvård och omfattas då av hälso- och sjukvårdslagstiftningen.
Det är den behandlande legitimerade yrkesutövaren inom hälso- och sjukvården som inom sitt ansvarsområde ska bedöma av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Bedömningen ska dokumenteras i patientens journal. Det är den som förskriver läkemedlet som är ansvarig för att en egenvårdsbedömning görs.
I de fall när patient eller närstående inte bedöms klara läkemedelshanteringen ska ansvaret övertas av hälso- och sjukvården, det vill säga sjuksköterska inom primärvård eller kommunal hälso- och sjukvård. Det kan vara egenvård om åtgärden kan utföras på ett säkert sätt av någon annan till exempel en närstående, personlig assistent eller av personal i skolan.
Om hälso- och sjukvårdspersonalen står för iordningställande och administrering måste en överenskommelse träffas i varje enskilt fall där närstående övertar tillfälligt ansvar för någon del av läkemedelshanteringen, till exempel vid resa eller ändrade vardagsrutiner.
Ansvarsfördelningen mellan hälso- och sjukvårdspersonal och patient/närstående behöver vara tydlig. Om patient/närstående sköter medicinering så är det egenvård. Endast handräckning kan då utföras av hälso- och sjukvårdspersonal och ansvaret ligger kvar hos patienten/närstående.