Förvaringsanvisningar i läkemedelsförråd

I första hand ska läkemedel sorteras enligt ATC-systemet. För att minimera risken för feldoseringar rekommenderas ett fåtal styrkor av samma läkemedel i läkemedelssortimentet. Läkemedel ska förvaras i originalförpackning, så att tillverkarens märkning och hållbarhetsuppgifter finns med. Överflyttning till annan förpackning är inte tillåten.

Förvaring i olika temperaturer

  • Rumsförvaring (+15°C till +25°C): Rumstemperaturen ska kontrolleras en gång per vecka inklusive min/max. Avläsningen ska dokumenteras.
  • Kylförvaring (+2°C till +8°C): Läkemedel ska förvaras i kylskåp utrustade med min/max termometer, för att kunna avläsa lägsta/högsta dygnstemperatur. Temperaturen i kylskåpet kontrolleras varje arbetsdag och dokumenteras. Avfrostning samt tömning av kondensbehållare ska göras vid behov. Temperaturen varierar mellan olika platser i kylskåpet. I kyl­skåpsdörren är den i allmänhet för hög för känsliga läkemedel, till exempel vacciner.
  • Frysförvaring: Frystemperaturen kontrolleras i bipacksedel eller i Fass. Det finns inga fastställda temperaturintervall för frysförvaring, men oftast minst -20 ⁰C. Temperaturen bör kontrolleras och dokumenteras dagligen.
  • Värmeskåp för infusions- och spolvätskor bör hålla +38 - +40 ⁰C enligt vätsketillverkarnas rekommendationer.

Åtgärder ska vidtas när temperaturavvikelser upptäcks, och eventuella vidtagna åtgärder/ställningstaganden ska dokumenteras på temperaturlistan. För att avgöra om läkemedel kan anses hålla tillräckligt god kvalitet för fortsatt användning trots förvaring i avvikande temperatur, måste en bedömning göras från fall till fall. Regionens läkemedelsenhet kan kontaktas för hjälp i bedömningen.

Protokoll för skötsel av läkemedelsförråd inkl. temperatur, städ och hållbarhet (Word)

Förvaringstid för vätskor i värmeskåp, max 40°C (pdf)

Vägledning vid hög temperatur i läkemedelsförråd

Läkemedel som normalt förvaras i rumstemperatur ska inte läggas i kylskåp för säkerhets skull. Vissa läkemedel kan vara fuktkänsliga och av den anledningen olämpliga att ha i kyl.

För att förebygga risk för höga temperaturer i läkemedelsförråd kan förebyggande åtgärder vidtas, till exempel:

  • se över rummets placering så att det inte ligger i direkt solljus
  • solfilm/markis
  • kylanläggning

Vid risk för höga temperaturer (värmebölja) i läkemedelsförråd rekommenderas:

  • att avläsning av rumstemperaturen görs dagligen så att åtgärder kan vidtas i tid
  • om temperaturen riskerar att överstiga 25°C behöver enheten ta ställning till vilka eventuella åtgärder som ska vidtas, exempelvis införskaffande av portabel kylanläggning
  • ta i förekommande fall kontakt med aktuell fastighetsförvaltare
  • läkemedel utan särskild förvaringsanvisning klarar kortare perioder med högsommarvärme och några grader högre temperatur (upp till +30°C).

Användningstider för läkemedel i bruten förpackning (pdf)

Allmänt om olika läkemedelsformer och temperaturkänslighet

Hållbarhetsinformation för respektive läkemedel finns alltid angivet i FASS-text eller i produktresumén.
Vilka läkemedel som tål respektive inte tål förhöjda temperaturer är väldigt varierande, men följande gäller generellt för olika läkemedelsformer:

  • Konventionella tabletter är generellt hållbara och klarar av både värme och kyla
  • Brustabletter, munsönderfallande och buckala tabletter är känsliga för fukt och värme och det är extra viktigt att dessa förvaras i originalförpackning i rumstemperatur
  • Kapslar är generellt mer fuktkänsliga än tabletter
  • Lösningar, såsom orala lösningar och injektionslösningar är mest känsliga för värme. Man bör vara extra noga med att syna dessa före administrering om de förvarats i höga temperaturer och kassera vid missfärgning, utfällning eller kristallbildning. All form av nedbrytning syns dock inte
  • Suppositorier är känsliga för värme, men ska inte förvaras i kylskåp om de har rumstemperatur som förvaringsanvisning. Smälta suppositorier är inte lämpliga att använda. Den aktiva substansen kan kristallisera och även reta slemhinnan i rektum
  • Vissa läkemedel som förvaras i kylskåp är extra känsliga för temperaturavvikelser, exempelvis biologiska läkemedel, vacciner, blodprodukter, antiserum, antikroppar, enzymer och interferoner. Säkerställ att de administreras så snart som möjligt efter uttagande från kylskåp
  • Det finns extra känsliga läkemedel, exempelvis Fragmin förfyllda sprutor och Venofer. Dessa läkemedel bör därför förvaras i högst 25 °C. Var observant på hantering av dessa sprutor även i hemmet
  • Salvor är mer hållbara än andra beredningsformer som krämer, lotioner, droppar och lösningar. Dessa är mer känsliga för bakteriell och annan mikrobiologisk tillväxt, vilken kan öka vid högre temperaturer. Salvor och krämer kan få mer lättflytande konsistens vid värme. Detta återgår när temperaturen normaliseras.

Tillbaka till toppen