Ordination och rekvirering av särskilda läkemedelsgrupper
Läkemedelskommitténs rekommendationslista Mitt Läkemedel ska utgöra förstahandsval vid ordination av läkemedel inom öppenvården. Inom slutenvården gäller upphandlade läkemedel som förstahandsval. Verksamhetens/vårdenhetens basläkemedel ska utgöra förstahandsval vid ordination av läkemedel inom slutenvården. Vid utskrivning bör nyförskrivningen av recept, där det är tillämpligt, följa rekommendationslistan.
Receptfria läkemedel
Receptfria läkemedel kan förskrivas på recept. Ett fåtal receptfria läkemedel ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel och räknas då in i patientens högkostnadsskydd om läkaren markerar detta vid förskrivningstillfället.
Norrlandsregionernas läkemedelskommittéer rekommenderar att recept inte utfärdas vid sjukdomstillstånd av egenvårdskaraktär som beräknas gå över inom 2–3 månader med receptfri behandling. Egenvård med receptfria läkemedel kan även bli aktuellt vid tillstånd som beräknas sträcka sig över en längre period än 2–3 månader/år exempelvis vid torr hud eller torra ögon som inte har sjukdom som orsak.
Receptfri handel utanför apotek - Läkemedelsverket
Licensläkemedel
Läkemedel som inte är godkända i Sverige får inte utlämnas från apotek förrän Läkemedelsverket givit tillstånd till detta. Ett sådant tillstånd kallas licens. För att en licens ska behandlas krävs att behörig förskrivare skapar en licensmotivering i Läkemedelsverkets elektroniska licenssystem KLAS och att ett apotek gör en ansökan. En licens gäller för en specifik produkt avseende preparatnamn, beredningsform, styrka och innehavare av godkännandet (MAH=tillståndsinnehavare) eller motsvarande.
Licensen kan vara enskild eller generell. Den enskilda licensen gäller en enskild patient knuten till en klinik. Den generella licensen är reserverad för sjukvårdens behov av läkemedelsförsörjning via rekvisition eller motsvarande.
Medicinskt ledningsansvarig alternativt sektionsansvarig överläkare kan skriva generell licens för hela den klinik där hen är verksam. Läkare som är läkemedelskommitténs ordförande kan söka licens för ett helt sjukhus eller hela regionen. Läkemedelsverket gör en bedömning vid varje ansökan. Konkret innebär det att det med väl underbyggd motivering går det att söka generell licens för:
- en hel regionverksamhet, det vill säga för alla enheter inom regionverksamheten även om de fysiskt ligger på olika sjukhus
- en organisatorisk enhet som finns på flera enheter till exempel alla barnavårdscentraler i Regionen.
Eftersom licensen endast gäller en specifik produkt är det viktigt att vid
beställningstillfället kontrollera att den produkt som licensansökan omfattar faktiskt är densamma som rekvireras.
Hantering av licensläkemedel, KLAS - eHälsomyndigheten
Licensläkemedel - Mitt Läkemedel
Naturläkemedel/Växtbaserade läkemedel
Växtbaserade läkemedel – kan av legitimerad personal hanteras som ”vanliga” läkemedel och ordineras/rekommenderas.
Traditionella växtbaserade läkemedel bör legitimerad personal inta en mer restriktiv hållning till, då det vetenskapliga underlaget för effekten av dessa läkemedel är mycket begränsat.
Naturläkemedel har godkänts av Läkemedelsverket i enlighet med gällande lagstiftning. Av detta följer att legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal kan förskriva/rekommendera naturläkemedel inom ramen för sin yrkeskompetens. Om hälso- och sjukvårdspersonal ska iordningställa, administrera eller överlämna naturläkemedel behövs en ordination från personal med behörighet att ordinera.
Notera att potentiellt skadliga interaktioner med läkemedel kan förekomma vid användning av vissa naturläkemedel/växtbaserade läkemedel.
Rekommendation av naturläkemedel/växtbaserade läkemedel ska journalföras på samma sätt som receptfria läkemedel.