Ordinationstyper
Ordinationstyper är uppdelade utefter behov.
Patienter med kontinuerligt behov av läkemedel ordineras enligt:
- Kontinuerlig ordination
- Vid behovs-ordination
Patienter med tillfälliga behov av läkemedel ordineras enligt:
- Tillfällig ordination
- Ordination enligt generella direktiv
Vid behovs-ordination
Läkemedel kan vara ordinerade att ges vid behov. Vad som är behovet hos den enskilde patienten ska vara bedömt av den läkare eller sjuksköterska som ordinerar läkemedlet. Läkare/sjuksköterska ansvarar för att lämplig mängd av det läkemedel som är ordinerat vid behovsläkemedel, finns tillgängligt på ett patientsäkert sätt. Den som överlämnar ett läkemedel som ges vid behov ansvarar för att dokumentera:
- datum och tidpunkt för överlämnandet
- effekten av läkemedlet
På läkemedelslistan/dosreceptet ska tydligt finnas angivet:
- vid vilket tillstånd läkemedlet får ges
- läkemedlets styrka, dosintervall och maxdos per dygn
Ordination enligt generella direktiv
Läkemedel som ordinerats enligt generella direktiv, får ges till en patient av sjuksköterska efter att denne har gjort en behovsbedömning samt tagit ställning till om ordinationen är lämplig i förhållande till övrig läkemedelsbehandling. Förutom administrerat läkemedel ska dokumentation även inkludera behovsbedömning och effekt av givet läkemedel.
De generella direktiven ska finnas lätt tillgängliga och revideras årligen. Endast läkare får utfärda generella direktiv om läkemedelsbehandling.
Ett generellt direktiv ska vara skriftligt och innehålla uppgifter om
- Läkemedelsnamn eller aktiv substans
- Läkemedelsform
- Läkemedlets styrka
- Dosering
- Maxdos
- Administreringssätt
- Indikation och kontraindikation
- Antalet tillfällen som läkemedlet får ges utan att en läkare kontaktas
Inom den kommunala hälso- och sjukvården har Läkemedelskommittén utarbetat en kommungemensam akutläkemedelslista. Till denna finns ordinationer enligt generella direktiv framtagen. MAS delges direktiven innan de börjas tillämpas.
Ansvarig läkare ska informeras om samtliga tillfälliga ordinationer, läkemedel givna vid behov eller genom generella direktiv. I efterhand signerar ansvarig läkare givna tillfälliga ordinationer eller en annan konsulterad läkares ordination. I de fall läkaren kan förutse patientens läkemedelsbehov, som inte är kontinuerligt, ska istället ordination vid behov göras. För patienter som ofta får läkemedel genom generell ordination eller vid behov, ska kontinuerlig ordination övervägas.
I slutenvården inom Regionen finns en gemensam baslista för läkemedel att använda enligt generella direktiv framtagen av Läkemedelskommittén. Kompletteringar kan göras med lokala generella direktiv av läkemedelsansvarig läkare och ska läggas in i Platina. Direktivet ska därefter skickas till funktionsbrevlådan lakemedelsmallar@rvn.se för registrering i Regionens journalsystem/läkemedelslista.
Läkemedel - Generella direktiv, Mall (pdf) - RVN intranät
Muntlig ordination
Ett läkemedel får endast ordineras muntligen när en patient behöver omedelbar behandling. En muntlig ordination ska så snart som möjligt dokumenteras på ordinarie sätt i läkemedelsmodulen i aktuellt journalsystem. Om den som muntligen har ordinerat ett läkemedel är förhindrad att dokumentera ordinationen ska det göras av en sjuksköterska. Sjuksköterskan ska då dokumentera namnet på den som har ordinerat läkemedlet och tidpunkt för ordinationen.