Tina Frausin, Genom mitt öga, lin ull och broderi. ©Tina Frausin 2018.

En välbehövlig twist för tuft

2018-06-28 14:02

Tina Frausin ställer ut på Galleri Andra Våningen i Vännersta

För mig står tuftade mattor, oftast i bouclé eller ryaknytning, som något dammigt heltäckande, en påminnelse om 70-talets värsta inredningar. Ibland fanns det upptuggade gångar av pälsänger i mattluggen också. Aldrig tuftade mattor i mitt hem, tänkte jag då. Men trots allt eventuellt motstånd överlever de flesta tekniker och kan plötsligt ses med nya, fräscha ögon, få en välbehövlig twist i ett nytt sammanhang och behöver inte bara bli retrofynd på loppismarknaden.

Keramikern, glas- och eldkonstnären Tina Frausin ställer i sommar ut på Galleri Andra Våningen i Nordingrå. Hon är allkonstnär från Göteborg, som har prövat de flesta tekniker i sina konstnärliga uttryck. Googlar jag hennes namn dyker det upp vitt skilda konstgestaltningar av henne runt om i Sverige. I region Västernorrland har hon haft uppdrag både för Skattemyndigheten och Polishuset i Sundsvall. Förutom konst i glas, keramik och det något förgängligare eldskulptur hittar jag hennes fantasieggande utsmyckningar med rosaröda harar, som staketbroderi till en förskola, stickade stugor för nomader och droppformade förbjudna frukter i ståtliga parkträd.

Det senaste av henne, som nu visas på Galleri Andra Våningen, är överraskande nog skulpturer i handtuftad ull och lin. De fyller väggar och golv. Först tycker jag mig se taktila kartbilder med utmärkta höjdskillnader för berg och sjöar i olika färger. Det som jag trodde var Afrika, vårt urhem, med två fotavtryck i glas, är inte alls en kartbild utan har titeln Höst och ingår förstås i utställningens tema ”Ur skog”. Alla verken har liknande titlar: Landskap i grönt,Kartlav, Vid tjärnen, I skogskanten, Genom mitt öga. De går helt i varma, jordiga färger och inbjuder att ta på, borra ner fingrarna i det mjuka och sköna. Kanske stå och gå på med nakna fötter och tycka sig uppleva att det känns som att stiga ner i mossa. Tina Frausin är öppen för alla tolkningar, gillar när besökarna berättar om sina associationer och känner sig inte alls främmande för att verken påminner om taktila kartbilder. Hon har alltid varit pigg på att pröva nya tankar och tekniker.

En snabb genomgång av tekniken. Efter att ha spänt upp en duk på 2x3 meter brukar Tina Frausin börja med att teckna upp en bild på den. Med tuftmaskinen, som ser ut som en borrmaskin med pressarfot, skjuter hon sedan in trådarna i väven, fyller varje fält med garn i olika färger. Allt eftersom framträder hennes bild och blir som en relief på baksidan.

Redan första gången Tina Frausin tuftade för hand tände hon på tekniken och tyckte att det kändes maffigt, som att måla med garn. På KKV i Göteborg har hon under senare år haft flera kurser i handtuftning och inspirerat andra konstnärer att testa tekniken. Eftersom en tuftmaskin med all utrustning redan finns på KKV i Nordingrå, blir det förhoppningsvis en workshop även där, med Tina Frausin som handledare. Kanske något även för en mattfobiker att våga testa!

Text: Karin Lundqvist
Foto: Jonas Lundqvist

Volym 2018-06-28

Ladda ner artikel i pdf-format

Länk till artikel


Tillbaka till toppen