Träskulpturer av fåglar arrangerade i likhet med ett naturhistoriskt museum.

Gunnar Hansson – en utställning i trä

2021-08-06 16:24

Ren och skär skaparglädje på Konsthallen i Luleå

Med stor kärlek till träsnideri och att avbilda djur och natur presenterar konstnären och träslöjdaren Gunnar Hansson något av ett livsverk – det fyller hela tre salar i Konsthallen i Luleå.

Det är första gången i livet Gunnar Hansson, 83 år, ställer ut i så stor skala. Begrepp som ”less is more” är som bortblåst i utställningen, som till största del består av bemålade träskulpturer. Här handlar det i stället om ren och skär skaparglädje.

Här finns älgar i naturlig storlek, en fjällko, en häst, tranor, en svan, rådjur, harar och mycket, mycket mer. Och mitt i en av de större salarna, en gigantisk skulpterad bukett av sommarblommor. 

En älko med sin kalv samt tre hundar och en hare, alla målade träskulpturer.
Kärleken till djur och natur och till träsnideri är central i Gunnar Hanssons utställning på Konsthallen. ©Gunnar Hansson/Bildupphovsrätt 2021.


Trots den stora mängden skulpturer upplevs inte utställningen överlastad. Skulpturerna är grupperade och presenterade på ett snyggt sätt. Ljussättningen är bitvis fenomenal, jag tänker främst på den välvda väggen, där hundratals små fågelarter monterats och sitter på små pinnar.

Utställningen visar vidden av Gunnar Hanssons konst. Det stilsäkra: med naturtrogna skulpturer av djur som emellanåt känns riktigt levande – en serie långbenta tranor fångar min uppmärksamhet.

Och sedan finns där en och annan skulptur som inte riktigt ”stämmer” vad gäller form och proportioner. De skulpturerna har inte gallrats bort utan får vara med som en del av helheten, de har en charmfaktor.

Skulpturer föreställande människor har dock valts bort, här är det djuren som intar Konsthallen. Det beslutet lyfter hela utställningen då det skapar en stämning av att gå på ett naturhistoriskt museum – fast roligare och färggladare. En sektion i utställningen känns kanske mindre intressant, den med åkerbär utförd i trä och kopparmetall och två målningar av rallarrosor.

Gunnar Hansson är bosatt i Antnäs och där har han sin verkstad och utställningslokal inrymd i en nedlagd skola. Samma skola som han själv lärde sig läsa och skriva i när han var barn. Han har tagit initiativ till många projekt i Antnäs med omnejd. En sol i trä med diameter 5,5 meter vid Skärets fäbodvall och en älgfamilj vid Liko i Alvik är två exempel. I 40-årsåldern började han med konst och konsthantverk på heltid efter att tidigare jobbat i diverse yrken som bland annat chaufför och mattläggare.

Mats Wikström, som har curerat utställningen, har ett långtgående intresse för folklig konst och att lyfta fram sådan konst som sällan får ta plats i konstens finrum. Han har tidigare bland annat curerat samlingsutställningen ”Där kärlek är” 2017 på Länskonsthallen Havremagasinet. Det intresset tar han till allt högre höjder. Och i den aktuella Gunnar Hansson-utställningen blir det ännu mer tydligt att skönheten i ett objekt ofta handlar om hur det presenteras.

Gunnar Hansson-utställningen är en upplevelse som inte bör missas, den pågår till och med den 14 augusti.


Text och foto: Susanne Holmberg

Volym 2021-08-01

Länk till artikel

Susanne Holmberg, frilansjournalist och kulturrecensent med uppdrag åt bland andra Lira Musikmagasin och Norrländska Socialdemokraten. Hon är både journalistutbildad och konstutbildad och har i många år varit yrkesverksam konstnär med stenskulptur som sitt specialområde. Som konstnär har hon varit konsult, konstnärlig ledare samt deltagit och medarbetat i flertalet internationella symposier och biennaler. Sitt eget konstnärskap har hon för närvarande vilande till förmån för jobb inom media. 

 


Tillbaka till toppen