En kvinna och en man står utomhus på vad som kan vara en veranda. I bakgrunden syns gröna träd, en väg och en parkerad vit bil. Kvinnan till vänster har glasögon, en blå mössa, rosa stickad tröja och blå jeans. Hon håller en flöjt mot munnen och det ser ut som hon spelar på den. Mannen, till höger, är vänd mot kvinnan och tittar på. Han har lite grått skägg, glasögon och en rödorange mössa högt på huvudet, en grå skjorta och hängslen under sin mörka jacka. På bordet framför honom står en näverkorg med fler flöjtar i.

Artists in Residence i Västernorrland

2023-11-07 16:03

En presentation av regionens konstnärsstipendiater 2023

Just nu visas en konstutställning på Apotekshuset i Sollefteå ”Upplevelser i naturen – från Nordingrå till Grez” med de två västernorrländska konstnärerna Mikael Arvidsson och Annikka Kronlid Arvidsson. De visar konst de gjorde i somras under sin vistelsetid som residensstipendiater i Grez-sur-Loing, i norra Frankrike.

Ett residens innebär att kunna arbeta under en viss tid i en ateljé på annan ort utan några som helst vardagliga förpliktelser. I vissa fall ingår mat, boende och visst resebidrag i stipendiet. Denna typ av residens har tilldelats keramikern Cécile Ribas från Spanien och ljudkonstnären Amble Skuse från Skottland. Under hösten har de bott och arbetat på folkhögskolorna Ålsta och Hola i Västernorrland. På Ålsta har Cécile Ribas haft keramikern Emil Östholm som handledare och ljudkonstnären Björn Eriksson på Hola har bistått Amble Skuse under hennes vistelse där.

Först ut att presentera sig under kvällens AIRY-happening på Sambiblioteket i Härnösand är Cécile Ribas. Hon kom till Ålsta med en redan färdig projektidé i huvudet men väl där tappade hon ett tag fotfästet, blev så tagen av tystnaden, långt ifrån hennes annars så pratglada spanska hemmiljö. Men den stillsamma omgivningen banade väg för en ny och spännande ingång till keramiken, berättar hon, där lerans nya tonljud blev en del av hennes fortsatta arbete på Ålsta.
Cécile Ribas kommer ursprungligen från den lilla ön Ibiza i Medelhavet, där hon alltsedan barndomen gillat att gräva sig djupt ner i strändernas lera. Hon har alltid letat efter sambanden mellan form och material. Hennes mycket organiska, kraftfulla och böljande verk har samtidigt en överraskande skörhet över sig. Eld, luft och vatten intresserar Cécile Ribas och hon vill fylla sina verk med liv och rörelse.

En kvinna står framför en arbetsbord. Hon tittar rakt in i kameran. Hon har mörkt, långt hår, ett par glasögon uppskjutna på huvudet och en brunaktig stickad tröja. På bordet framför henne är ett objekt i lera.

Keramiker Cécile Ribas, stipendiat på Ålsta Folkhögskola.
Foto: Emil Österholm

Ljudkonstnären och musikern Amble Skuse är med oss på vår AIRY-happening över länk från norra Frankrike. Hon ser ut att sitta i en fransk järnsäng, ser glad och tålmodig ut, trots ideliga avbrott och stundtals dålig uppkoppling. Hennes viktigaste uppdrag, tycker hon själv med egen erfarenhet av funktionsnedsättning, är att undersöka hur tekniken med till exempel olika sensorer kopplade till kroppen kan underlätta och ge nya möjligheter för en funktionsnedsatt musiker eller dansare att med ljud och rörelser relatera till varandra och till sin omvärld.
Amble Skuse är framför allt ljudkonstnär men jobbar även med intervjuer, radio, folkmusik och akustiska instrument. När Björn Eriksson tog med henne till cisternerna på Svanö och hon fick träffa ljudkonstnären och eldsjälen Gösta Johansson där, blev hon eld och lågor. De visade sig vara själsfränder och cisternens efterklang imponerade djupt på henne, som själv verkligen gillar att improvisera fram musik på de mest underliga ting, till exempel en sexsträngad fiol gjord av en sjöstjärna!

En kvinna med glasögon, svart- och vitrandig tröja, blå jeans sitter vänd utåt i baksätet på en bil. Hon håller fram en termosflaskliknande konstruktion som hon tittar på med ett lurigt uttryck.

Ljudkonstnär Amble Skuse, stipendiat på Hola Folkhögskola.
Foto: Björn Eriksson

Övriga stipendiater för året är författaren Carola Ankarborg från Gävle, dansaren Elin Kristoffersson från Älandsbro och jojkaren Jörgen Stenberg från Malå.
Carola Ankarborg för hennes novellsamling ”Bymoln”, som utspelar sig inom äldrevården där hon själv länge jobbat, som vårdbiträde, och upplevt hur privatiseringens vinstjakt ökat stressen, krympt bemanningen och gjort arbetsglädjen mindre.
Elin Kristoffersson för hennes soloverk ”Halo Dance Art”, där hon jobbar dels med barnföreställningar dels med ett platsspecifikt konstperformance.
Tillsammans med Noerthaestie (Västernorrlands sameförening) och Orrestaare saemien sibrie (Örnsköldsviks sameförening), har regionen även valt skogssamiske renskötaren och jojkaren Jörgen Stenberg, som stipendiat 2023. Det var också han som avslutade kvällens AIRY-happening med sin klangfulla personjojk ur albumet ”Vuöllieh”.

Visserligen krävs det ingen återprestation av stipendiaten men nog blir man nyfiken på att få se, lyssna till och uppleva ännu mer av alla de fem intressanta konst- och ljudkonstnärerna som 2023 valts ut som AIRY-stipendiater!


Text: Karin Lundqvist
Foto: Björn Eriksson och Emil Österholm

Volym 2023-11-07

Länk till denna artikel


Karin Lundqvist, Härnösand, tidigare bibliotekskonsulent för Region Västernorrland, fil. kand. i engelska, nordiska språk, litteratur-och konsthistoria, har skrivit litteraturrecensioner och krönikor för dagspressen, facktidningen Biblioteksbladet, kulturtidskriften Provins och om konst för Volym.

 


Tillbaka till toppen