Konstnärligt utbyte – mellersta Norrland och norra Österrike
2024-09-04 16:38
Örnsköldsvik – Krems
En och en halv timmes tågresa från Wien ligger staden Krems i distriktet Niederösterreich. Med sina 14 000 invånare är det en förhållandevis liten stad, men den har en rik historia som en av Österrikes äldsta städer och är vackert belägen vid Donau. Stadens rika kulturarv återspeglas i dess många kulturinstitutioner. Sedan 2011 har yrkesverksamma konstnärer som är medlemmar i ÖKKV, KC-Nord eller är bosatta och verksamma i Norrland haft möjligheten att ansöka om en residensplats i Krems. Under april månad erbjuds den utvalda konstnären en ateljé, boende och ett stipendium på €1950 för uppehälle. En ändring inför 2025 är att residenset förlängs från fyra till fem veckor.
AiR Niederösterreich har sedan 2006 varit en del av det globala nätverket Res Artis som samlar residensvistelser och open calls för konstnärer världen över. Regionen Niederösterreich driver en konst- och kulturprofil med internationella samarbetsparters för residensen i Krems. Här, i en tidigare mattfabrik, finns residens för musiker, konstnärer, arkitekter och författare. Residensbyggnaden ligger i ett område som kallas Kulturmiele, där även andra kulturinstitutioner för konst, litteratur och musik finns samlade. Ansökan för vårens residens är öppen redan nu. Sista ansökningsdag är den 3 november. Förutom ÖKKV och Örnsköldsvik har AiR Niederösterreich konstnärsutbyten med städer som Berlin, Melbourne, Chicago och Budapest.
En av initiativtagarna till utbytet är konstnären Jenny Lundgren, numera föreståndare för Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad (ÖKKV) och ordförande för Galleri Lokomotiv. Utbytet började med ett annat utbyte 2009–2011, där fem konstnärer från Österrike bytte plats med ÖKKV-medlemmar. En av de österrikiska konstnärerna, Eva Radil, tipsade sedan AIR Niederösterreich om ÖKKV:s utbyte, vilket ledde till dagens konstnärsutbyte. Sedan dess har tolv konstnärer från Sveriges norra regioner varit på residens i Krems. Tidigare i år fick Umeåbaserade Gunilla Samberg stipendiet. Väl där utförde hon ett offentligt performance på stadens gator, där hon förde en svart persianpälsklädd barnvagnen framför sig. Grönt gräs växer upp i vagnens liggdel. Samberg beskriver residensvistelsen som betydelsefull, inte bara för skapandet och framförandet av den egna konsten, utan också för de nätverk hon byggt upp. Strax efter hemkomst till Umeå blev Samberg inbjuden till ett internationellt seminarium för att digitalt berätta om sin konst.
Omvänt har konstnärer från Österrike haft möjlighet att komma till Örnsköldsvik under juni månad. På ÖKKV erbjuds de en ateljé, tillgång till grafikverkstaden, bostad, €1300 för uppehälle samt en utställning i Galleri Lokomotiv. I år har dock den österrikiske konstnärens vistelse skjutits upp på grund av personliga skäl – ibland kommer livet emellan. År 2023 var Georg Lebzelter residenskonstnär i Örnsköldsvik, vilket resulterade i en mängd grafiska verk och utställningen ”Överlappa”. Lebzelter fördjupade sig i grafikverkstadens olika tekniker med tillhörande utrustning och skapade överlappande tryck som han liknar vid ett kollage av tecken. Konstnären beskriver sin teknik som en omvandling av individuella tecken och bokstäver till grafiska strukturer av fantasifulla landskap.
På grund av den stora mångfalden av konstnärliga uttryck bland deltagarna i AiR Niederösterreich, uppmuntrar och organiserar programmet möten mellan konstnärer, institutioner och allmänheten i staden. Efter samtal med flera av konstnärerna efter deras vistelse framgår det tydligt att det fruktbara nätverkandet är något som återkommande lyfts fram och uppskattas.
Text: Diana Berntsdotter Vallgren
Foto: Jenny Lundgren, AIR – ARTIST IN RESIDENCE Niederösterreich
Volym 2024-09-04
Diana Berntsdotter Vallgren, (född 1981), Umeå, har en fil. kand. i kulturanalys med inriktning entreprenörskap 2018 vid Umeå universitet, fil. kand. i konstvetenskap, Uppsala universitet 2019 samt master i konstvetenskap, Uppsala universitet 2021.