Tvådelad bild, på den första står en folktandvårdsanställd och berättar för en grupp barn, den andra exteriör på FTV Centrum i Sundsvall
Pris har tilldelats Friskhusets verksamhet och Folktandvården Centrum där tidbokningssystemet Flex används.

Friskhuset och FTV Centrum får regionens interna hållbarhetspris

2025-04-30 08:31

Två verksamheter i Folktandvården Västernorrland prisas för sitt sätt att arbeta hållbart, och därför fått Region Västernorrlands interna hållbarhetsstipendium.

Stipendiet delas mellan Folktandvårdens externa verksamhet Friskhuset och Centrumkliniken i Sundsvalls tidbokningssystem Flex.

Hållbarhetsstipendiet delas ut av Miljö- och hållbarhetsenheten och syftet är att belöna de som arbetar med att göra regionen mer hållbar. Priset ska inspirera andra att vara lika goda förebilder.

I motiveringen lyfts Friskhuset och Folktandvården Flex som inspiratörer för andra, genom till exempel reportage på intranätet och externwebben. Prissumman är på totalt 20 000 kronor.

 

”Minskade snabbt FTV Centrums förseningar”

Britt-Marie Nilsson är enhetschef på FTV Centrum och har varit projektledare av Flex på kliniken.

– Det här är en bekräftelse på allt jobb vi lagt ner med att hjälpa hela folktandvården med förseningar. Det är inte lätt att ställa om sitt arbetssätt, men medarbetarna var redan innan duktiga på teamtandvård, så det har fungerat bra, säger Britt-Marie Nilsson.

Tvådeladbild, porträtt på Britt-Marie Nilsson, enhetschef och en roll up om FTV Flex.
Folktandvården Centrums enhetschef Britt-Marie Nilsson.

Varför valdes just FTV Centrum och Flex ut tror du?

– Vi är en klinik med lång erfarenhet av delegerat arbete och har klarat oss bra trots begränsade resurser. Våra många rum möjliggör effektiv vård, där varje medarbetare kan ta hand om en patient samtidigt. Vi minskade snabbt Centrums förseningar och är dessutom mycket miljövänliga. Kliniken internutbildar vid behov, vilket har stärkt teamets utveckling och låtit våra skickliga tandläkare hjälpa sköterskorna att växa i sina roller.

Vad ska ni göra med stipendiepengarna?

– Vi har inte bestämt riktigt ännu. Vi vill att hela kliniken samt en tandhygienist som vi lånat in från Matfors, ska få vara med och dela priset. Som chef är jag oerhört stolt över personalen som rott detta i land.

”Friskhuset når många på kort tid”

Friskhuset är Folktandvårdens förebyggande och uppsökande verksamhet som bland annat arbetar med BVC, förskolor och skolor, bland annat har fluortantens ”come back” uppmärksammats flitigt i media.

– Det känns som ett kvitto och en bekräftelse på vårt arbete  och att det vi gör är rätt.

Tvådelad bild, porträttbild på Linn Fryksten, projektledare Friskhuset och en grupp unga tjejer som delar ut fluoridlösning.
Fluortanternas come back fick uppmärksamhet i media under förra året. Projektledare Linn Fryksten näst längst ut till höger.

Varför valdes just Friskhuset ut tror du?

– Med begränsade resurser når vi stora grupper, exempelvis genom fluoridsköljning. Vi arbetar för en mer jämlik tandhälsa och fokuserar på dem som behöver det mest. Det känns extra viktigt och motiverande nu när resurserna är knappare.

Vad ska ni göra för stipendiepengarna?

– Vi har inte bestämt än, men det blir en uppskattning för medarbetarnas hårda arbete, säger projektledare Linn Fryksten.

Pris också i fjol

Även 2024 tilldelades Folktandvården stipendiet, då till specialisttandvården ortodonti i Sundsvall/Örnsköldsvik, samt pedodonti, för sitt sätt att arbeta hållbart.

Stipendierna delas ut vid Regionala utvecklingsnämndens möte den 13 juni.

Läs mer om Friskhuset

 Läs mer om Folktandvården Flex

 

FAKTA: Regionens Hållbarhetsstipendie

Hållbarhetsstipendiet går till person eller organisation som gjort en insats värd att uppmärksammas och belönas utifrån följande områden:

  • Kunskap och inspiration
  • Hälsa
  • Resurser och miljöpåverkan
  • Klimatpåverkan

Målgruppen omfattar enskilda medarbetare, arbetsgrupper, enheter, verksamheter och projekt.


Tillbaka till toppen